Daglicht en de mens, al eeuwen lang met elkaar verbonden. Vanuit deze verbinding en de kracht die daarachter schuilt maken wij graag samen met u een sprong in de rol en potentie van daglicht in relatie tot de mens. Een heus daglicht gericht evenement waarin perspectieven vanuit zowel historie, wetenschap, theorie en praktijk een rol gaat spelen. Een evenement wat in samenwerking met Dutch Daylight partner Luxlight is vormgegeven.

Met daglicht en de Mens als thema is een aansprekend en divers programma samengesteld. Een dag volledig belicht met daglicht thema’s. Ten aanzien van het programma kunnen wij het volgende met u delen:

In basis richt het evenement zich op architecten, ontwerpers en adviseurs, maar zeer zeker ook daglicht enthousiastelingen. Een ieder met een affiniteit met daglicht is welkom. In totaliteit zijn 75 plekken beschikbaar, wees op tijd om deze speciale dag niet te missen. Om u bij interesse aan te melden voor het evenement kunt u het formulier onder aan deze pagina invullen. Na aanmelding wordt u periodiek op de hoogte gehouden van de aanvullende informatie, het gehele dagprogramma en de invulling in de vorm van sprekers en betrokkenen.

Algemene informatie

 • Datum: 24 maart 2022
 • Starttijd: 09:00uur
 • Eindtijd: 17:30uur
 • Verzamellocatie: Luxlight, Leemskuilen 34 te Westerhoven

Dagprogramma

 • 09:00 – 09:30 Plenaire opening
 • 09:30 – 10:00 Groepsvorming + vervoer naar De Ploeg
 • 10:00 – 11:00 presentatie + rondleiding door renovatiearchitect
 • 11:00 – 12:00 Presentatie + rondleiding door gebouwgebruiker
 • 12:00 – 12:30 Vervoer terug naar Luxlight
 • 12:30 – 13:00 Gezamenlijke lunch
 • 13:30 – 14:30 Presentatie daglichtnorm en praktijkrichtlijn
 • 14:30 – 15:30 Presentatie + rondleiding bij Luxlight
 • 16:00 – 16:30 Presentatie Dutch Daylight Experience
 • 16:30 – 17:30 Afsluitende borrel

Gedurende de dag zijn drankjes en de lunch inbegrepen. Er zijn geen kosten verbonden aan het evenement zelf, dit wordt in het geheel door Dutch Daylight en samenwerkend partner Luxlight verzorgt. 

Dutch Daylight evenement - De Ploeg

Rijksmonument De Ploeg is een markant industrieel complex gelegen in een modernistisch landschapspark tegen het centrum van Bergeijk. De fabriek werd in de jaren vijftig gebouwd in opdracht van Weverij De Ploeg; een socialistisch georiënteerde werkgemeenschap. Voor het ontwerp vroeg men meubelmaker en architect Gerrit Rietveld, wiens status die jaren snel stijgende was.

De Ploeg

De Ploeg
Ontworpen door Gerrit Rietveld
Dutch Daylight evenement - Bruns

Bruns maakt verhalen tastbaar door het ontwikkelen en produceren van hoogwaardige tentoonstellingen en exhibits. Wat wij maken zijn (interactieve) objecten en wat wij creëren zijn memorabele herinneringen. De combinatie van nieuwsgierigheid, modern vakmanschap en technische creativiteit maken het verhaal niet alleen lees-, maar vooral waarneembaar. 

Fotograaf: Koen Mol

Bruns

Bruns
Huidige gebruiker De Ploeg
Diederendirrix - Dutch Daylight evenement

De Ploeg is door diederendirrix architecten fraai gereed gemaakt voor de toekomst, met groot respect voor de ruimtelijkheid. Origineel materiaal, kleurgebruik, maatvoering en details zijn in ere hersteld of door een hedendaags alternatief verbeterd. Nieuwe ingrepen zijn vrij vormgegeven en verrijken Rietvelds palet en zijn een hommage aan diens meubelmakerkwaliteit.

diederendirrix architectuur & stedenbouw

diederendirrix architectuur & stedenbouw
Renovatie architect De Ploeg 2016
NEN-EN 17037: Daglicht in gebouwen

Met de nieuwe Omgevingswet gaat er wat veranderen. De huidige NEN 2057 met equivalente daglichtoppervlakte vervalt en we gaan over naar NEN EN 17037. Dat is dus iets om rekening mee te houden bij projecten waarvoor na 1 januari 2023 een aanvraag wordt ingediend, maar begin daarmee wel op tijd gezien de verschillen in de methodieken.

Nieuwe daglichtnorm
NEN 17037 en NPR 4057
Dutch Daylight Experience - Dutch Daylight

Een heus daglichtboek. De Dutch Daylight Experience richt haar focus op het samenspel tussen wetenschap, geschiedenis, ontwikkeling en handreikingen. Een informerend boek om op een inspirerende manier informatie, kennis en kunde rondom daglicht op een laagdrempelige vorm bij elkaar te brengen.

Dutch Daylight Experience

Dutch Daylight Experience
Daglicht ontdekkingsreis
Dutch Daylight partner - Luxlight

Wij zien daglicht als dé verbindende factor tussen de mens en zijn natuur. De mens is in zijn dagelijks bestaan letterlijk onderbelicht. Met onze daglichtproducten brengen we meer daglicht in het leven van de mens. We gunnen iedereen zijn plekje in de zon. Een belofte die we waar maken met onze producten voor woningen en de Brabantse manier van bedrijfsvoering. Luxlight is producent en leverancier van het grootste platdakraam met het meeste daglicht. 

Luxlight

Luxlight
Samenwerkend partner evenement

Aanmelden event Daglicht en de Mens