Dutch Daylight Award 

De Dutch Daylight Award is een tweejaarlijkse kwaliteitsprijs voor gebouwen met bijzondere daglichtkwaliteiten. De award is sinds 2008 in het leven geroepen met als doel bijzondere daglicht architectuur te belonen en onder de aandacht te brengen. Via deze weg wil de stichting inspiratie, kennis en kunde uitdragen voor toekomstige bouwprojecten, architecten en (licht)ontwerpers.

Sinds de eerste award in 2008 kent het tien waanzinnige winnaars, drie eervolle vermeldingen en vele fascinerende nominaties. De award beloont de betrokkenen voor de door hun getoonde daglichtambitie en inspireert anderen met bijzondere voorbeelden van uitmuntende daglicht-architectuur.

Daglicht in de architectuur

Daglicht vormt één van de belangrijkste bouwstenen van de architectuur. Het is onontbeerlijk voor een gezond en comfortabel binnenklimaat en is tevens het enige echte duurzame licht op aarde. Met de tweejaarlijkse Daylight Award wil Dutch Daylight daglichtambitie binnen de architectuur stimuleren én belonen. Voorbeelden van goede daglichtarchitectuur komen zodoende onder de aandacht van een groter publiek, en zijn een stimulans voor het creëren van meer gezonde daglichtgebouwen.

De jury nomineert projecten in de categorie grote gebouwen (>1.000m2) en kleine gebouwen (<1.000m2). Naast eeuwige roem, ontvangen de winnaars ook een kunstwerk.

Jury

In het editie 20/21 van de Dutch Daylight Award zijn de genomineerde projecten beoordeeld door de jury, bestaand uit daglichtexperts uit verschillende disciplines gelieerd aan daglicht en de bouwwereld. Juryvoorzitster was Sylvia Pont, Professor Light Design aan de TU Delft; zij heeft met al haar wetenschappelijke kennis over (dag)licht de projecten beoordeeld. Ze is hierin bijgestaan door Paul van Bergen (bouwfysicus en directeur DGMR). Van Bergen is inmiddels een vaste kracht binnen de jury en heeft ook de editie 20/21 zijn kennis en kunde geworpen over de ingezonden projecten. De jury werd ondersteund door Siegrid Siderius met haar twintig jaar ervaring in architecturale lichtontwerp (SISI lichtontwerp).

Ook namen architecten van de winnende projecten van de Daylight Award 2018 plaats in de jury: architect en partner Dirk Jan Postel (Kraaijvanger Architects) won in 2018 met Museum Voorlinden de award in de categorie >1000 m². Paul Ketelaars (Vakwerk architecten) won in 2018 de Daylight Award met zijn woonhuis in Delft in de categorie <1000 m². De jury werd gecomplementeerd door Michiel van Raaij (hoofdredacteur van Architectenweb) en een vertegenwoordiger van Lamilux, producent van innovatieve daglichtsystemen.

Inschrijven

Op dit moment zijn de inschrijvingen voor de Dutch Daylight Award van 20/21 gesloten. 

Reglement Daylight Award Inschrijven Daylight Award (gesloten)

Daylight award 2008-2020

Middels onderstaande link krijgt u zicht op de Dutch Daylight Award winnaars, eervolle vermeldingen en nominaties vanaf 2008 tot en met 2020. Een visueel inspiratieoverzicht van daglichtarchitectuur.

Daylight Award | Architectuur

Juryleden Award