Dutch Daylight Award 2020

De Dutch Daylight Award is een tweejaarlijkse kwaliteitsprijs voor gebouwen met bijzondere daglichtkwaliteiten. De award is sinds 2008 in het leven geroepen met als doel bijzondere daglicht architectuur te belonen en onder de aandacht te brengen. Via deze weg wil de stichting inspiratie, kennis en kunde uitdragen voor toekomstige bouwprojecten, architecten en (licht)ontwerpers.

Sinds de eerste award in 2008 kent het tien waanzinnige winnaars, drie eervolle vermeldingen en vele fascinerende nominaties. De award beloont de betrokkenen voor de door hun getoonde daglichtambitie en inspireert anderen met bijzondere voorbeelden van uitmuntende daglicht-architectuur.

Daglicht in de architectuur

Daglicht vormt één van de belangrijkste bouwstenen van de architectuur. Het is onontbeerlijk voor een gezond en comfortabel binnenklimaat en is tevens het enige echte duurzame licht op aarde. Met de tweejaarlijkse Daylight Award wil Dutch Daylight daglichtambitie binnen de architectuur stimuleren én belonen. Voorbeelden van goede daglichtarchitectuur komen zodoende onder de aandacht van een groter publiek, en zijn een stimulans voor het creëren van meer gezonde daglichtgebouwen.

De jury nomineert projecten in de categorie grote gebouwen (>1.000m2) en kleine gebouwen (<1.000m2). Naast eeuwige roem, ontvangen de winnaars ook een kunstwerk.

Vanwege de huidige situatie met betrekking tot Covid-19 is besloten om de uitreiking van de Dutch Daylight Award 2020 uit te stellen. Hieronder in een notendop de nieuwe doorloopperiode, dit betreft een voorlopig programma:

  • Uiterlijke inschrijfdatum Dutch Daylight Award: 1 september 2020;
  • Oktober 2020 worden de genomineerde inschrijvingen bekendgemaakt;
  • Medio mei 2021 bezoek genomineerde projecten door de jury;
  • Midzomer nacht, 24 juni 2021, uitreiking Dutch Daylight Award. De uitreiking gaat voorlopig in een online vorm plaatsvinden;

Inschrijven

Op dit moment zijn de inschrijvingen voor de Dutch Daylight Award van 20/21 gesloten. 

Reglement Daylight Award

Inschrijven Award 20/21 (gesloten) 

Jury

De jury bestaat deze editie wederom uit daglichtexperts uit verschillende disciplines gelieerd aan daglicht en de bouwwereld. Juryvoorzitster is Sylvia Pont, Professor Light Design aan de TU Delft; zij zal met al haar wetenschappelijke kennis over (dag)licht de projecten beoordelen. Ze wordt hierin bijgestaan door Paul van Bergen (bouwfysicus en directeur DGMR). Van Bergen is inmiddels een vaste kracht in de jury en zal ook deze editie zijn kennis en kunde werpen over de ingezonden projecten. De jury wordt ondersteund door Siegrid Siderius met haar twintig jaar ervaring in architecturale lichtontwerp (SISI lichtontwerp).

Ook nemen architecten van de winnende projecten van de Daylight Award 2018 plaats in de jury: architect en partner Dirk Jan Postel (Kraaijvanger Architects) won in 2018 met Museum Voorlinden de award in de categorie >1000 m². Paul Ketelaars (Vakwerk architecten) won in 2018 de Daylight Award met zijn woonhuis in Delft in de categorie <1000 m². De jury wordt gecomplementeerd door Michiel van Raaij (hoofdredacteur van Architectenweb) en een vertegenwoordiger van Lamilux, producent van innovatieve daglichtsystemen.

Dutch Daylight Award - Nominaties 20/21

Daylight award 2008-2020

Middels onderstaande link krijgt u zicht op de Dutch Daylight Award winnaars, eervolle vermeldingen en nominaties vanaf 2008 tot en met 2020. Een visueel inspiratieoverzicht van daglichtarchitectuur.

Daylight Award | Architectuur

Juryleden Award 20/21

Dutch Daylight Award - juryvoorzitter Sylvia Pont

“Eigenlijk begrijpen we maar een beetje wat daglicht is en wat het allemaal voor onze gezondheid, welbevinden, functioneren en beleving doet, en welke mogelijkheden het geeft in interactie met de gebouwde omgeving, structuren en materialen. Innovatief gebruik van deze meest duurzame bron van licht zou in het dna van iedere lichtontwerper en bouwkundige moeten zitten. Daadwerkelijk mens-gecentreerd ontwerpen vereist hun samenwerking, om daglicht in zijn dynamiek in tijd, richting, diffusiteit, kleuren en texturen ten volle te benutten.”

Sylvia Pont | Perceptual Intelligence lab – TUDelft
Juryvoorzitter
Dutch Daylight Award - jurylid Paul van Bergen

“Ik probeer in mijn observaties en mijn werk de zin van de onzin te scheiden. Daglicht kan je niet namaken maar wel begrijpen en gebruiken om sfeer en gebruikskwaliteiten te maken. Het effect van daglicht kan je berekenen en simuleren net als dat je zonlicht kan weren maar ook sturen, gebruiken en toelaten. Daglicht en zonlicht in hun context zinvol gebruiken, beleven, regelen en sturen: dat is mijn missie en doel.”

Paul van Bergen | DGMR
Jurylid
Dutch Daylight Award - jurylid Siegrid Siderius

“Veranderlijk daglicht, onvervangbaar inspirerend. SiSi ontwerpt daglicht, nachtdonker en het kunstlicht ertussen. Vanuit het beschikbare daglicht en de lichtbehoefte wordt het lichtbeeld voor overdag gedefinieerd. Als het buiten donker is, verandert de natuurlijke lichtbehoefte. Een lichtontwerp van SiSi is dynamisch en functioneert goed en duurzaam 24/7 voor mens, flora en fauna.”

Siegrid Siderius | SiSi Lichtontwerp
Jurylid
Dutch Daylight Award - jurylid Dirk Jan Postel

“Door Peter Rice belandde ik ooit bij het Theater van de Volle Maan van Humbert Camerlo. Hij leerde me licht kennen als materie, dag en nacht. Daglicht kennen we allemaal, maar het gaat erom hoe je het ‘beetpakt’ en gebruikt als ruimtelijk element. Dat is het wonder van het licht: niet alleen het uitzicht dat je er meestal bij krijgt, maar het inzicht in de ruimte, de wisseling van tinten. “

Dirk Jan Postel | Kraaijvanger Architects
Jurylid - winnaar Daylight Award 2018 >1000m²
Dutch Daylight Award - jurylid Paul Ketelaars

“Daglicht geeft energie, letterlijk en figuurlijk. In onze projecten proberen we altijd het daglicht in te zetten om de ervaring van ruimte te versterken. Dus niet overal een beetje of zo veel mogelijk, maar precies daar waar het de meeste impact maakt voor de gebruiker.”

Paul Ketelaars | Vakwerk Architecten
Jurylid - winnaar Daylight Award 2018 <1000m²
Dutch Daylight Award - jurylid Michiel van Raaij

“Daglicht staat voor mij voor het leven. Net als de natuur kunnen ook wij niet zonder. En architectuur kun je enerzijds zien als een middel om het daglicht te temperen, maar anderzijds ook als een middel om het op een fabelachtige manier zichtbaar en beleefbaar te maken.”

Michiel van Raaij | Hoofdredacteur Architectenweb
Jurylid
Dutch Daylight partner - Lamilux
Vertegenwoordiger Lamulix
Hoofdsponser