Dutch Daylight Award 

De Dutch Daylight Award is een tweejaarlijkse kwaliteitsprijs voor gebouwen met bijzondere daglichtkwaliteiten. De award is sinds 2008 in het leven geroepen met als doel bijzondere daglicht architectuur te belonen en onder de aandacht te brengen. Via deze weg wil de stichting inspiratie, kennis en kunde uitdragen voor toekomstige bouwprojecten, architecten en (licht)ontwerpers.

Sinds de eerste award in 2008 kent het twaalf waanzinnige winnaars, vier eervolle vermeldingen en vele fascinerende nominaties. De award beloont de betrokkenen voor de door hun getoonde daglichtambitie en inspireert anderen met bijzondere voorbeelden van uitmuntende daglicht-architectuur.

Daglicht in de architectuur

Daglicht vormt één van de belangrijkste bouwstenen van de architectuur. Het is onontbeerlijk voor een gezond en comfortabel binnenklimaat en is tevens het enige echte duurzame licht op aarde. Met de tweejaarlijkse Daylight Award wil Dutch Daylight daglichtambitie binnen de architectuur stimuleren én belonen. Voorbeelden van goede daglichtarchitectuur komen zodoende onder de aandacht van een groter publiek, en zijn een stimulans voor het creëren van meer gezonde daglichtgebouwen.

De jury nomineert projecten in de categorie grote gebouwen (>1.000m2) en kleine gebouwen (<1.000m2). Naast eeuwige roem, ontvangen de winnaars ook een kunstwerk.

Inschrijven

Voor het indienen van uw sprekende daglichtproject verwijzen wij u graag door naar de onderstaande link. Inspirerende daglichtprojecten kunnen ingezonden worden tot uiterlijk 29 mei 2024.

Inschrijven Daylight Award Reglement Daylight Award

Daylight award 2008-2022

Middels onderstaande link krijgt u zicht op de Dutch Daylight Award winnaars, eervolle vermeldingen en nominaties vanaf 2008 tot en met 2022. Een visueel inspiratieoverzicht van sprekende daglichtarchitectuur.

Daylight Award | Architectuur

Dutch Daylight Student Award

The Dutch Daylight Student Award is a biannual prize for student projects showing an exceptional use of daylight. The student award recognises design and research projects by MSc and PhD students who integrated a smart use of daylight in novel and exciting ways. It perfectly complements the Dutch Daylight Award by supporting students who are already captured by the magic of daylight from the very beginning of their architectural career. The award ceremony gives shortlisted students the chance to showcase their work to an audience of architects, designers, researchers and engineers passionate about daylight. The Dutch Daylight organization aims to stimulate knowledge about and enthusiasm for the use of daylight. In addition, it aims to realize a platform to bring industry, education and advisory institutes together and exchange their knowledge.

We welcome fresh and innovative, out of the box ideas. Projects that contribute to the development of knowledge and awareness of daylight and its applications may be submitted in two categories: Daylight Research and Daylight Design. The challenge is focused on smart daylight design. We invite all MSc and PhD students registered at Dutch higher education (universities, HBOs, art academies) to submit their projects in which daylight is playing a prominent role, for projects delivered from September 2022 to date. Submissions can be done as individuals or as teams.

Submission

You can use the links below to submit your work to the Dutch Daylight Student Award. Inspiring daylight projects and research can be sent until May 29, 2024 at the latest.

Submission form Award regulations

Jury award 2024

Dutch Daylight bestuurslid - Lars Courage

“Opgroeiend in een bungalow was ik van jongs af aan onbewust beïnvloed met de kracht van daglicht en zicht naar buiten. Gedurende mijn gehele ontwikkeling als architect is de invloed en vooral de toepassing van daglicht gestuurd ontwerpen van onbewust bekwaam, naar bewust bekwaam ontwikkeld. (Dag)licht en zicht zijn het onlosmakelijke vertrekpunt geworden in al onze van binnen naar buiten ontwikkelde architectuur. De dynamiek van de altijd veranderende daglichtbeleving is hierbij het ultieme gevoel van geluk tijdens wonen en werken.”

Lars Courage | Courage Architecten
Voorzitter | Architect
Dutch Daylight Award - jurylid

“Daglicht is voor mij echt iets anders dan zonlicht. Daglicht is overdag altijd aanwezig en is de voornaamste natuurlijk bron voor leefbare en gezonde gebouwen. Zonlicht is veel dynamischer en vraagt om zorgvuldige oplossingen om ook de energie efficiëntie van onze gebouwen te beheersen. Beide in balans gebruiken en laten toetreden is voor mij de essentie van goede ontwerpen. Met die bril op kijk ik naar de daglichtkwaliteit van projecten.”

Paul van Bergen | DGMR
Directeur DGMR
Dutch Daylight Award - jurylid Michiel van Raaij

“Daglicht staat voor mij voor het leven. Net als de natuur kunnen ook wij niet zonder. En architectuur kun je enerzijds zien als een middel om het daglicht te temperen, maar anderzijds ook als een middel om het op een fabelachtige manier zichtbaar en beleefbaar te maken.”

Michiel van Raaij | Architectenweb
Hoofdredacteur