Dutch Daylight Award 

De Dutch Daylight Award is een tweejaarlijkse kwaliteitsprijs voor gebouwen met bijzondere daglichtkwaliteiten. De award is sinds 2008 in het leven geroepen met als doel bijzondere daglicht architectuur te belonen en onder de aandacht te brengen. Via deze weg wil de stichting inspiratie, kennis en kunde uitdragen voor toekomstige bouwprojecten, architecten en (licht)ontwerpers.

Sinds de eerste award in 2008 kent het twaalf waanzinnige winnaars, vier eervolle vermeldingen en vele fascinerende nominaties. De award beloont de betrokkenen voor de door hun getoonde daglichtambitie en inspireert anderen met bijzondere voorbeelden van uitmuntende daglicht-architectuur.

Daglicht in de architectuur

Daglicht vormt één van de belangrijkste bouwstenen van de architectuur. Het is onontbeerlijk voor een gezond en comfortabel binnenklimaat en is tevens het enige echte duurzame licht op aarde. Met de tweejaarlijkse Daylight Award wil Dutch Daylight daglichtambitie binnen de architectuur stimuleren én belonen. Voorbeelden van goede daglichtarchitectuur komen zodoende onder de aandacht van een groter publiek, en zijn een stimulans voor het creëren van meer gezonde daglichtgebouwen.

De jury nomineert projecten in de categorie grote gebouwen (>1.000m2) en kleine gebouwen (<1.000m2). Naast eeuwige roem, ontvangen de winnaars ook een kunstwerk.

Jury

In het editie 2022 van de Dutch Daylight Award zijn de genomineerde projecten beoordeeld door de jury, bestaand uit daglichtexperts uit verschillende disciplines gelieerd aan daglicht en de bouwwereld. Juryvoorzitter Marcel Bilow, Professor aan de TU Delft. Marcel werd hierin bijgestaan door Paul van Bergen (bouwfysicus en directeur DGMR). Van Bergen is inmiddels een vaste kracht binnen de jury. De jury werd op lichtgebied ondersteund door Mathijs Sommeijer; lichtontwerp bij Royal HaskoningDHV en Juliette Van Duijnhoven; assistent professor bij de Building Lighting Group, onderdeel van de TU Eindhoven.

Ook namen architecten van de winnende projecten van de Daylight Award 2020 plaats in de jury: architect en Maarten van Bremen (Group A Architects) won in 2020 met de stationsrenovatie metro oostlijn de award in de categorie >1000 m². Sander Mirck (Mirck Architecture) won in 2020 de Daylight Award met zijn buitenhuis in de categorie <1000 m². De jury werd gecomplementeerd door Michiel van Raaij (hoofdredacteur van Architectenweb). Verder zijn Jan Jaap Hofstra | Solarlux en Roel Bloemberg | Lamilux  aangesloten, de hoofdsponsoren van deze award editie.

Inschrijven

Voor het indienen van uw sprekende daglichtproject verwijzen wij u graag door naar de onderstaande link.

Inschrijven Daylight Award Reglement Daylight Award

Daylight award 2008-2022

Middels onderstaande link krijgt u zicht op de Dutch Daylight Award winnaars, eervolle vermeldingen en nominaties vanaf 2008 tot en met 2022. Een visueel inspiratieoverzicht van sprekende daglichtarchitectuur.

Daylight Award | Architectuur