Geschiedenis

Sinds 2004 zet de Stichting zich actief in om daglicht de centrale plek terug te geven, welke ze in de architectuur en de gebouwde omgeving ooit had en meer dan ooit verdient. In 2018 werd de naam ‘Stichting Living Daylights’ verruild voor de huidige naam ‘Dutch Daylight’. Dutch Daylight wil niet alleen architecten, vormgevers en stedenbouwkundigen wijzen op de hoge potentie van daglicht, maar ook opdrachtgevers, beleidsmakers en andere betrokken partijen bewust maken van het belang van goed kwalitatief gebruik van daglicht.

Om die doelstelling te bereiken stimuleert en ondersteunt de stichting onderzoek naar zowel nieuwe stedenbouwkundige en architectonische concepten als nieuwe technische mogelijkheden. Het platform streeft hierbij tevens naar een bundeling en goede ontsluiting van kennis over de toepassingen van daglicht in de gebouwde omgeving en het in kaart brengen van de veelal wetenschappelijke materie gericht op het effect van daglicht op de mens en haar omgeving. Op deze manier kunnen belangstellenden inspiratie opdoen en met kennis en referentieprojecten anderen overtuigen van het gebruik van daglicht. In 2004 was het onontgonnen daglichtgebied reden om de stichting op te richten. Er is vooruitgang geboekt, maar daglicht in architectuur en de gebouwde omgeving is actueler dan ooit.

Bestuur

Het huidige bestuur van Dutch Daylight bestaat uit: Maarten van Bremen, voorzitter | Group A Architects, Olly Veugelers, penningmeester | MVRDV,  Frank Lambregts | DGMR, Merijn Bink | Buro LeefLicht, Guus Klamerek | VELUX NL, Sylvia Pont | Tu Delft, Eleonora Brembilla | Tu Delft, Mathijs Sommeijer | Royal HaskoningDHV, Paul Ketelaars | Vakwerk Architecten, Roel Bloemberg | LAMILUX Daglichtsystemen.

De huidige voorzitter is voorgegaan door Bjarne Mastenbroek (2004 – 2007), Paul de Ruiter (2008 – 2011), Ronald Schleurholts (2011 – 2015) en Lars Courage (2015 – 2023).

Activiteiten

Dutch Daylight organiseert verschillende activiteiten om haar doelen te bereiken. Sinds enkele jaren wordt het daglichtcafé georganiseerd, een combinatie tussen korte lezingen en een netwerkborrel. Excursies naar bijzondere daglichtprojecten worden georganiseerd, zodat gebouwen beleefd kunnen worden. Ook worden lezingen georganiseerd om state of the art innovaties en kennis te delen.

Het meest bekende initiatief van Dutch Daylight is de Dutch Daylight Award. Deze tweejaarlijkse kwaliteitsprijs is in 2008 in het leven geroepen om bijzondere daglichtarchitectuur te belonen en onder de aandacht te brengen onder een breed publiek, zodat dit als inspiratie kan werken voor toekomstige bouwprojecten. In 2017 werd de tentoonstelling ‘Daglicht in Architectuur’ georganiseerd waar de beste daglichtprojecten van 10 jaar Dutch Daylight Award werden getoond.

Partners

De stichting kan niet bestaan zonder haar partners. Naast de nauwe samenwerking en de deling van kennis is ook financiële steun van belang. Met de huidige partners is het mogelijk om daglicht in de gebouwde omgeving stap-voor-stap naar een hoger niveau te bereiken. Daar is de stichting erg dankbaar voor. Voor de verdere evolutie van daglicht in de gebouwde omgeving is de stichting altijd op zoek naar partijen die onze ambities willen en kunnen steunen. Wij bieden hiervoor verschillende mogelijkheden, zodat wij elkaar optimaal kunnen ondersteunen.

Benieuwd naar deze mogelijkheden? Voor meer informatie verwijzen we u graag naar de volgende pagina, of neem contact met ons op via info@dutchdaylight.nl.

Bestuursleden Dutch Daylight

Dutch Daylight Award - jurylid

“Als (interieur) architect zoek ik altijd naar slimme ruimtelijke oplossingen waarin concept en detail samenkomen. Gefascineerd door complexe opgaven die het publieke domein raken spelen zicht en (dag)licht altijd een cruciale rol. Het contrast van koel daglicht en warm kunstlicht in combinatie met slim materiaalgebruik zorgt ervoor dat mensen op een intuïtieve manier door ruimten bewegen en zich daarbij prettig en veilig voelen. Daglicht als leidend principe is vaak sturender dan we ons (onbewust) beseffen.”

Maarten van Bremen | Group A Architects
Architect
Dutch Daylight Bestuurslid - Frank Lambregts

“Daglicht fascineert me al sinds mijn studietijd. Zowel de beleving van daglicht als alle fysische aspecten die met dag- en zonlicht te maken hebben. In mijn werk als bouwfysisch adviseur bij DGMR kom ik daar dagelijks mee in aanraking.  De uitdaging is om ruim voldoende dag- en zonlicht in gebouwen te krijgen en dit zodanig te kunnen doseren dat je onder alle omstandigheden een fijne werk- of leefplek creëert.”

Frank Lambregts | DGMR
Bouwfysica
Dutch Daylight Bestuurslid - Olly Veugelers

“Toen ik een half jaar voor mijn studie naar Stockholm was verhuisd, merkte ik op hoe sterk de extreme veranderingen in daglicht invloed hebben op de mens. Het contrast tussen het schaarse daglicht in de winter met het riante daglicht in de zomerperiode, heeft mij gefascineerd. Daglicht heeft invloed op ons bioritme en onze gezondheid. Een integrale ontwerpbenadering van daglicht in de gebouwde omgeving is dan ook onmisbaar in ons werk.”

Olly Veugelers | MVRDV
Architect
Dutch Daylight bestuurslid - Merijn Bink

“Daglicht, een ongekende kracht aan levensenergie. Vanuit een persoonlijke ervaring ben ik gefascineerd geraakt door de impact van daglicht op de mens. Leven zonder daglicht is naar mijn inzien niet mogelijk, de mens is geëvolueerd onder de blootstelling aan het dagelijks terugkerende patroon van licht en duisternis, de innerlijke regulering. In mijn passie neem ik andere graag mee, natuurlijk licht heeft zo ontzettend veel te bieden!”

Merijn Bink | Buro LeefLicht
Bouwkundig ontwerper

“Daglicht maakt alles zichtbaar. Daglicht is en geeft energie. Daglicht is voor een groot deel bepalend voor hoe wij ons voelen, kijk maar eens wat buiten zijn met je doet. Wij verblijven een groot deel van de dag in gebouwen, het is dan ook essentieel dat daglichttoetreding meegenomen wordt in het ontwerp van die gebouwen zodat je de dynamiek, de continu veranderende intensiteit van het daglicht ook optimaal kunt beleven als je binnen bent.”

Guus Klamerek | VELUX NL
Adviseur architecten
Dutch Daylight Award - juryvoorzitter Sylvia Pont

“Eigenlijk begrijpen we maar een beetje wat daglicht is en wat het allemaal voor onze gezondheid, welbevinden, functioneren en beleving doet, en welke mogelijkheden het geeft in interactie met de gebouwde omgeving, structuren en materialen. Innovatief gebruik van deze meest duurzame bron van licht zou in het dna van iedere lichtontwerper en bouwkundige moeten zitten. Daadwerkelijk mens-gecentreerd ontwerpen vereist hun samenwerking, om daglicht in zijn dynamiek in tijd, richting, diffusiteit, kleuren en texturen ten volle te benutten.”

Sylvia Pont | Perceptual Intelligence lab – TUDelft
Professor

“I started to seriously think about daylight at the beginning of my doctoral studies, which also corresponded to my move from Italy to the United Kingdom. Living at higher latitudes – and experiencing the more dramatic changes between winter and summer days – made me realise the impact that daylight has on our mood, culture, and architecture. I went on to pursue the topic of daylight design in research, education and consultancy, and it just never ends to amaze me.”

Eleonora Brembilla | TU Delft
Assistent Professor
Dutch Daylight Award - jurylid Paul Ketelaars

“Daglicht geeft energie, letterlijk en figuurlijk. In onze projecten proberen we altijd het daglicht in te zetten om de ervaring van ruimte te versterken. Dus niet overal een beetje of zo veel mogelijk, maar precies daar waar het de meeste impact maakt voor de gebruiker.”

Paul Ketelaars | Vakwerk Architecten
Architect
Dutch Daylight bestuurslid - Roel Bloemberg
“Daglicht: constant aanwezig, nooit hetzelfde. Ongemerkt geeft het elke vorm van leven oriëntatie en energie. Je krijgt het voor niets en het is er in overvloede waardoor het als vanzelfsprekend is. Die vanzelfsprekendheid zou ik ook graag terug zien in de ontwerpen van de gebouwen waar we ons steeds vaker en langer in begeven. Net als onderdak is daglicht een levensbehoefte. Ik zie het als onze taak die twee behoeftes te combineren.” 
Roel Bloemberg | LAMILUX Daglichtsystemen
Sales Nederland
Dutch Daylight bestuurslid - Mathijs Sommeijer

“De zon is een fascinerende lichtbron; krachtig, dynamisch en onuitputtelijk. Binnen gebouwen een welkome toevoeging, maar vereist tegelijkertijd ook een zorgvuldige planning. Het daglichtontwerp, i.c.m. het kunstlichtontwerp, heeft daarom mijn altijd interesse gehad. Het maken van een prettige, dynamische omgeving overdag en in de avond is de uitdaging. In dit speelveld begeef ik mij al ruim 20 jaar en vind het elke dag nog steeds interessanter worden.”

Mathijs Sommeijer | Royal HaskoningDHV
Lichtontwerper | IALD prof. member