Geschiedenis
Sinds 2004 zet de Stichting zich actief in om daglicht de centrale plek terug te geven, welke ze in de architectuur en de gebouwde omgeving ooit had en meer dan ooit verdient. In 2018 werd de naam ‘Stichting Living Daylights’ verruild voor de huidige naam ‘Dutch Daylight’. Dutch Daylight wil niet alleen architecten, vormgevers en stedenbouwkundigen wijzen op de hoge potentie van daglicht, maar ook opdrachtgevers, beleidsmakers en andere betrokken partijen bewust maken van het belang van goed kwalitatief gebruik van daglicht.
Om die doelstelling te bereiken stimuleert en ondersteunt de stichting onderzoek naar zowel nieuwe stedenbouwkundige en architectonische concepten als nieuwe technische mogelijkheden. Het platform streeft hierbij tevens naar een bundeling en goede ontsluiting van kennis over de toepassingen van daglicht in de gebouwde omgeving en het in kaart brengen van de veelal wetenschappelijke materie gericht op het effect van daglicht op de mens en haar omgeving. Op deze manier kunnen belangstellenden inspiratie opdoen en met kennis en referentieprojecten anderen overtuigen van het gebruik van daglicht. In 2004 was het onontgonnen daglichtgebied reden om de stichting op te richten. Er is vooruitgang geboekt, maar daglicht in architectuur en de gebouwde omgeving is actueler dan ooit.
Bestuur
Het huidige bestuur van Dutch Daylight bestaat uit: Maarten van Bremen, voorzitter | Group A Architects, Olly Veugelers, penningmeester | MVRDV, Frank Lambregts | DGMR, Merijn Bink | Buro LeefLicht, Guus Klamerek | VELUX NL, Sylvia Pont | Tu Delft, Eleonora Brembilla | Tu Delft, Mathijs Sommeijer | Royal HaskoningDHV, Paul Ketelaars | Vakwerk Architecten, Roel Bloemberg | LAMILUX Daglichtsystemen.
De huidige voorzitter is voorgegaan door Bjarne Mastenbroek (2004 – 2007), Paul de Ruiter (2008 – 2011), Ronald Schleurholts (2011 – 2015) en Lars Courage (2015 – 2023).
Activiteiten
Dutch Daylight organiseert verschillende activiteiten om haar doelen te bereiken. Sinds enkele jaren wordt het daglichtcafé georganiseerd, een combinatie tussen korte lezingen en een netwerkborrel. Excursies naar bijzondere daglichtprojecten worden georganiseerd, zodat gebouwen beleefd kunnen worden. Ook worden lezingen georganiseerd om state of the art innovaties en kennis te delen.
Het meest bekende initiatief van Dutch Daylight is de Dutch Daylight Award. Deze tweejaarlijkse kwaliteitsprijs is in 2008 in het leven geroepen om bijzondere daglichtarchitectuur te belonen en onder de aandacht te brengen onder een breed publiek, zodat dit als inspiratie kan werken voor toekomstige bouwprojecten. In 2017 werd de tentoonstelling ‘Daglicht in Architectuur’ georganiseerd waar de beste daglichtprojecten van 10 jaar Dutch Daylight Award werden getoond.
Partners
De stichting kan niet bestaan zonder haar partners. Naast de nauwe samenwerking en de deling van kennis is ook financiële steun van belang. Met de huidige partners is het mogelijk om daglicht in de gebouwde omgeving stap-voor-stap naar een hoger niveau te bereiken. Daar is de stichting erg dankbaar voor. Voor de verdere evolutie van daglicht in de gebouwde omgeving is de stichting altijd op zoek naar partijen die onze ambities willen en kunnen steunen. Wij bieden hiervoor verschillende mogelijkheden, zodat wij elkaar optimaal kunnen ondersteunen.
Benieuwd naar deze mogelijkheden? Voor meer informatie verwijzen we u graag naar de volgende pagina, of neem contact met ons op via info@dutchdaylight.nl.