Video’s en films Inspiratie

Op het gebied van daglicht is een breed scala aan literatuur beschikbaar. Daglicht is een fenomeen wat eigenlijk aan totaliteit niet te ondervangen is in tekst en stilstaande beelden, daglicht is een dynamische vorm van natuurlijk licht die bij eenieder persoonlijk gevoelens kan oproepen. Mede vanwege dit gegeven heeft Dutch Daylight een verzameling van inspirerend en informerend videomateriaal bij elkaar gebracht. Geniet en ontdek wat voor gevoel het bij te weeg brengt en hoe u in uw eigen omgeving een relatie kan leggen tot de invloeden van daglicht.

Elke video/film is voorzien van een informatieve toelichting inclusief link naar aanvullende informatie in de vorm van buttons. Deze lijst met video’s en films wordt periodiek onderhouden en aangevuld met interessante daglicht literatuur.

Architectuur en wetenschap voor de zintuigen (EN)

Stefan BehlingDaglicht in onlosmakelijk verbonden met de zintuiglijke waarneming van licht en alle daaruit voortkomende effecten. Door het perspectief breder te trekken richting op de zintuiglijke waarneming van de menselijke leefomgeving wordt inzichtelijk dat de mens een deel van de eigen woon- en werkomgeving kunstmatig heeft vormgegeven. Of dit goed of slechts is valt niet onder een enkele term te scharen, wel is het van uiterst belang om te begrijpen hoe het menselijk lichaam functioneert in relatie tot de omgeving, gebouwen en ruimtes die wij allen creëren en vormgeven. Vanuit dit brede perspectief heeft Stefan Behling een zeer interessante TEDx talk gegeven over de relatie tussen architectuur en wetenschap in verhouding tot het zintuiglijke waarnemen. Binnen zijn lezing wordt de rol van daglicht vanuit verschillende invalshoeken aangeraakt, net als vele andere thema’s. Een open-minded benadering in de door de mens gecreëerde wereld waarin de connectie tot de daadwerkelijke behoefte uit beeld is geraakt.

Bekijk de video

Daglicht Symposium (EN)

Daylight symposiumOntdek de rol van daglicht in architectuur – Velux Group organiseert periodiek een daglicht symposium voor onderzoekers, architecten en professionals met interesse in de relatie van daglicht tot het creëren van een gezonde leefomgeving en gebouwen. Elk symposium heeft een eigen invalshoek waarin een variatie aan lezingen wordt verzorgd. Het kan hierbij gaan over onderzoek gericht op gebouwen en mensen in een samenhang tot daglicht en praktijkvoorbeelden om inzicht te bieden in hoe de gebouwde omgeving wordt vormgegeven. Door daglicht in een breed perspectief te benaderen wordt duidelijk hoe veelzijdig het eigenlijk is en hoe veel verschillende raakvlakken het kent. Door de tijd heen is een hoop beeldmateriaal verzameld en beschikbaar gesteld, als informatieve leidraad langs een breed scala aan daglicht informatie en inspiratie.

Videokanaal Daylight Symposium Daylight Symposium 8 – 9 oktober 2019

Hollands Licht

Hollands licht“Kijken als een nieuwe ervaring – De mythe van het Hollands licht is eeuwenoud, maar is nooit eerder serieus onderzocht. Volgens de mythe heeft het Hollandse licht buitengewone kwaliteiten. Het is ontdekt en internationaal beroemd geworden dankzij de Hollandse schilderkunst van de 17de eeuw” (cover film Hollands Licht). Een film die voor eenieder die geïnteresseerd is in daglicht op de lijst moet staan. Sprekend in de benadering hoe het Hollandse licht een prominente rol heeft gespeeld in het verleden waarbij de verandering in zichtveld subliem wordt weergegeven. Hoe de over het omschrijft; “Hollands Licht; een fascinerende zoektocht én een unieke filmische ode aan licht en waarneming.

Website Hollands Licht Film Hollands Licht

Hoe u licht kunt optimaliseren voor uw gezondheid (EN)

Dan PardiLicht heeft al eeuwenlang een grote impact op het welbevinden en de gezondheid van mensen. Met de ontdekken, opkomst en ontwikkelingen op het gebied van kunstmatig licht is een hoop veranderd. Mede door het brengen van licht in de duisternis wanneer het nacht is maakt het mogelijk om economieën te laten doordraaien. Echter reist de vraag steeds vaker gericht op de gezondheidsvraagstukken voortkomend uit deze verandering in het gebruik van licht, stap-voor-stap wordt steeds meer geleerd en begrepen wat voor rol licht speelt. Neurowetenschapper Dan Pardi heeft een zeer interessante TEDx talk gegeven over de impact van licht op de mens in relatie tot de impact van dag- en kunstlicht.

Bekijk de video