In het editie 20/21 van de Dutch Daylight Award zijn de genomineerde projecten beoordeeld door de jury, bestaand uit daglichtexperts uit verschillende disciplines gelieerd aan daglicht en de bouwwereld. Juryvoorzitster was Sylvia Pont, Professor Light Design aan de TU Delft; zij heeft met al haar wetenschappelijke kennis over (dag)licht de projecten beoordeeld. Ze is hierin bijgestaan door Paul van Bergen (bouwfysicus en directeur DGMR). Van Bergen is inmiddels een vaste kracht binnen de jury en heeft ook de editie 20/21 zijn kennis en kunde geworpen over de ingezonden projecten. De jury werd ondersteund door Siegrid Siderius met haar twintig jaar ervaring in architecturale lichtontwerp (SISI lichtontwerp).

Ook namen architecten van de winnende projecten van de Daylight Award 2018 plaats in de jury: architect en partner Dirk Jan Postel (Kraaijvanger Architects) won in 2018 met Museum Voorlinden de award in de categorie >1000 m². Paul Ketelaars (Vakwerk architecten) won in 2018 de Daylight Award met zijn woonhuis in Delft in de categorie <1000 m². De jury werd gecomplementeerd door Michiel van Raaij (hoofdredacteur van Architectenweb) en een vertegenwoordiger van Lamilux, producent van innovatieve daglichtsystemen.

Hieronder treft u de juryleden, allen hebben vanuit een persoonlijke gedachte de visie op daglicht uitgesproken.

Daylight award 2008-2020

Middels onderstaande link krijgt u zicht op de Dutch Daylight Award winnaars, eervolle vermeldingen en nominaties vanaf 2008 tot en met 2020. Een visueel inspiratieoverzicht van daglichtarchitectuur.

Daylight Award | Architectuur

Juryleden Award 20/21

Dutch Daylight Award - juryvoorzitter Sylvia Pont

“Eigenlijk begrijpen we maar een beetje wat daglicht is en wat het allemaal voor onze gezondheid, welbevinden, functioneren en beleving doet, en welke mogelijkheden het geeft in interactie met de gebouwde omgeving, structuren en materialen. Innovatief gebruik van deze meest duurzame bron van licht zou in het dna van iedere lichtontwerper en bouwkundige moeten zitten. Daadwerkelijk mens-gecentreerd ontwerpen vereist hun samenwerking, om daglicht in zijn dynamiek in tijd, richting, diffusiteit, kleuren en texturen ten volle te benutten.”

Sylvia Pont | Perceptual Intelligence lab – TUDelft
Professor
Dutch Daylight Award - jurylid

“Daglicht is voor mij echt iets anders dan zonlicht. Daglicht is overdag altijd aanwezig en is de voornaamste natuurlijk bron voor leefbare en gezonde gebouwen. Zonlicht is veel dynamischer en vraagt om zorgvuldige oplossingen om ook de energie efficiëntie van onze gebouwen te beheersen. Beide in balans gebruiken en laten toetreden is voor mij de essentie van goede ontwerpen. Met die bril op kijk ik naar de daglichtkwaliteit van projecten.”

Paul van Bergen | DGMR
Directeur DGMR
Dutch Daylight Award - jurylid Siegrid Siderius

“Veranderlijk daglicht, onvervangbaar inspirerend. SiSi ontwerpt daglicht, nachtdonker en het kunstlicht ertussen. Vanuit het beschikbare daglicht en de lichtbehoefte wordt het lichtbeeld voor overdag gedefinieerd. Als het buiten donker is, verandert de natuurlijke lichtbehoefte. Een lichtontwerp van SiSi is dynamisch en functioneert goed en duurzaam 24/7 voor mens, flora en fauna.”

Siegrid Siderius | SiSi Lichtontwerp
Jurylid
Dutch Daylight Award - jurylid Dirk Jan Postel

“Door Peter Rice belandde ik ooit bij het Theater van de Volle Maan van Humbert Camerlo. Hij leerde me licht kennen als materie, dag en nacht. Daglicht kennen we allemaal, maar het gaat erom hoe je het ‘beetpakt’ en gebruikt als ruimtelijk element. Dat is het wonder van het licht: niet alleen het uitzicht dat je er meestal bij krijgt, maar het inzicht in de ruimte, de wisseling van tinten. “

Dirk Jan Postel | Kraaijvanger Architects
Jurylid - winnaar Daylight Award 2018 >1000m²
Dutch Daylight Award - jurylid Paul Ketelaars

“Daglicht geeft energie, letterlijk en figuurlijk. In onze projecten proberen we altijd het daglicht in te zetten om de ervaring van ruimte te versterken. Dus niet overal een beetje of zo veel mogelijk, maar precies daar waar het de meeste impact maakt voor de gebruiker.”

Paul Ketelaars | Vakwerk Architecten
Architect
Dutch Daylight Award - jurylid Michiel van Raaij

“Daglicht staat voor mij voor het leven. Net als de natuur kunnen ook wij niet zonder. En architectuur kun je enerzijds zien als een middel om het daglicht te temperen, maar anderzijds ook als een middel om het op een fabelachtige manier zichtbaar en beleefbaar te maken.”

Michiel van Raaij | Architectenweb
Hoofdredacteur
Dutch Daylight partner - Lamilux
Vertegenwoordiger Lamulix
Hoofdsponser