20 x 3

Winnaar Dutch Daylight Award 2016
Projecten kleiner dan 1000m²

Juryrapport

De architect vertelt: “Het rijksmonumentale pandje aan de historische haven van Zierikzee is smal en diep. [..] De vraag rees hoe je een historische huls met een gebrek aan daglicht en een plattegrond van circa twintig bij drie meter kon transformeren in een eigentijdse en prettige woning. Het resultaat is een relatief open plattegrond. [..] De riante entree is voorzien van stalen glasdeuren om daglicht toe te laten tot de werkkamer met royale multifunctionele gangzone.

Op de etage bevindt zich de woonkamer met uitzicht op de haven en op de benedenverdieping ligt de woonkeuken met openslaande deuren naar de stadstuin. Op de tussenverdieping de lichte slaapkamer en een inpandige logeerkamer met twee ramen, bovenlicht en ventilatie. Een T-vormige trap verbindt de verschillende verdiepingen op logische wijze. [..] Centraal ligt een kaarsrechte zichtlijn van twintig meter door het hart van de woning. Deze zichtlijn is ontworpen in samenhang met de positie van de daklichten en de routing door het gebouw. Met deze daklichten ontstaat een boeiend spel van direct en indirect daglicht in het centrum van het huis. Dit spel wordt aangevuld door een zorgvuldig ontworpen lichtplan waarin sfeerverlichting en functionele verlichting op consequente wijze door het gehele huis zijn doorgevoerd.”

De juryleden vinden het resultaat van de transformatie van dit 18e-eeuwse stadspandje tot bescheiden weekendwoning zeer geslaagd. Met grote aandacht voor de complexe opgave heeft de jonge architect met name voor de aangepaste overgang tussen voor- en achterhuis ingenieuze functionele en ruimtelijke oplossingen bedacht, waarin het gebruik van daglicht een subtiele hoofdrol speelt. Ook de eenvoud bij de toepassing van daglicht en ventilatie voor de inpandige logeerkamer wordt zeer gewaardeerd. Tenslotte bleek ook de detaillering hier en daar verrassend. Zoals bij de minimale zwartstalen kozijnen en in de mooi weggedetailleerde schuintes in muren en deuren.

Projectomschrijving

Het rijksmonumentale pandje aan de historische haven van Zierikzee stond al ruim vier jaar leeg. Dit als gevolg van haar smalle en diepe plattegrond. Tijdens de aanleg van de kavels bepaalde de breedte van de woning de hoogte van de belasting. Een betaalbare kavel was daarom smal en diep. Bovendien was het interieur van het pand in de jaren zeventig ontdaan van al haar historische elementen. De vraag rees hoe een historische huls met een gebrek aan daglicht en een plattegrond van circa twintig bij drie meter getransformeerd kan worden in een eigentijdse en prettige woning. Om tot het ontwerp te komen, werd het programma zorgvuldig afgestemd op de mogelijkheden tot daglichttoetreding, het ventilatie- en isolatieconcept, het budget en de ruimtelijke kwaliteit. Het resultaat is een relatief open plattegrond. De riante entree is voorzien van dubbele stalen deuren om daglicht toe te laten treden tot de werkkamer met royale multifunctionele gangzone.

Dagichtambitie

Centraal in het plan ligt een kaarsrechte zichtlijn van twintig meter door het hart van de woning. Deze zichtlijn versterkt de relatie met zowel de omgeving als de functies binnen het gebouw. De zichtlijn is ontworpen in samenhang met de positie van de daklichten en de routing door het gebouw. Recht boven de zichtlijn bevinden zich twee daklichten waarvan er één exact in de hoek geplaatst is van de inpandige logeerkamer. Dit daklicht voorziet de inpandige kamer naast daglicht tevens van natuurlijke ventilatie.

Het grote daklicht is pal tegen de topgevel geplaatst zodat direct zonlicht uit het zuiden geen kans krijgt de woning op te warmen. De positionering en de detaillering van de daklichten is zo ontworpen dat er een boeiend spel van direct en indirect daglicht in het centrum van het huis ontstaat. Dit spel wordt aangevuld door een zorgvuldig ontworpen lichtplan waarin sfeerverlichting en functionele verlichting op consequente wijze door het gehele huis is doorgevoerd.

Het nauwkeurig op elkaar afstemmen van directe en indirecte daglicht-toetreding, kunstlicht, natuurlijke ventilatie, programma & ruimtelijkheid leidt tot een verassend ruime woning waarin zowel horizontaal als verticaal contact mogelijk is en waarin privacy gewaarborgd blijft. Het spel van licht en schaduw levert bovendien een bijna serene rust op die bijdraagt aan het woongenot van de gebruikers. Mede dankzij een uitgekiend daglichtconcept kon het smalle pandje aan de historische haven van Zierikzee van leegstand gered worden.

Juryrapport Award 2016

 

Media

Dutch Daylight Award - 20x3 winnaar 2016
Dutch Daylight Award - 20x3 winnaar 2016
Dutch Daylight Award - 20x3 winnaar 2016
Dutch Daylight Award - 20x3 winnaar 2016
Dutch Daylight Award - 20x3 winnaar 2016
Dutch Daylight Award - 20x3 winnaar 2016
Dutch Daylight Award - 20x3 winnaar 2016
Dutch Daylight Award - 20x3 winnaar 2016
Dutch Daylight Award - 20x3 winnaar 2016