Faculteitsgebouw TNW

Nominatie Dutch Daylight Award 2016
Projecten groter of gelijk aan 1000 m²

Projectomschrijving

Uit de toelichting: “Dit onderwijs- en onderzoeksgebouw bestaat naast onderwijsruimtes voor het overgrote deel uit laboratoria. Twee vleugels, beide rond een patio, komen bij elkaar in een centraal hart dat zowel aan de zuid- als aan de noordzijde ook de entree van het gebouw vormt. Vanuit een vier verdiepingen hoge centrale hal zijn alle onderwijs- en onderzoeksruimtes te bereiken. Dit atrium, met een dak dat gelijkenissen toont met het werk van de Delftse kunstenaar Jan Schoonhoven, is zowel het hoofdverkeerspunt als het sociale middelpunt van het gebouw met ontvangstbalie, zitbanken en studieplekken. Eenvoudige gevels zorgen voor optimale transparantie, en vormen een kader voor een zo groot mogelijke wisselwerking tussen binnen en buiten.

De daglichtambitie voor de laboratoria en kantoren was het maximaliseren van de gezondheid van de gebruikers en het minimaliseren van kunstlicht en energiegebruik. De daglichttoetreding door de gevels wordt gemaximaliseerd door de transparante invulling van het slanke witbetonnen constructiegrid. Buitenzonwering beperkt de opwarming door toepassing van uitvalschermen. De ambitie voor de centrale hal was de optimalisatie van daglicht en contact met buiten. De oost- en westgevels naar de patio’s zijn volledig transparant. Het op het noorden gerichte sheddak laat de hal gedurende de dag baden in diffuus daglicht, zonder dat de ruimte teveel opwarmt.”

Juryrapport

De jury waardeert dit zeer degelijk gemaakte onderwijsgebouw en is bij haar bezoek onder de indruk van het ruimtelijke effect van de forse verdiepingshoogte. Het biedt alle verblijfsruimtes en laboratoria daarmee een onnadrukkelijke allure. De opbouw van de buitengevel is helder. De taps toelopende witbetonnen gevelelementen dragen daar zeker aan bij, samen met de daarin verwerkte uitvalschermen en de kleurig geprinte glasstroken als borstwering. De gebruikers kunnen telkens zelf hun gewenste klimaat regelen.

Kritischer was de jury over de gemeenschappelijke ruimtes, zoals de entrees en het grote atrium met haar streng symmetrische opbouw. De keuze voor vooral donkere tinten voor hout- en natuursteenbekledingen gaven de grote ruimtes, ondanks de stralend zonnige dag, toch een vrij sombere en gedateerde uitstraling. De genoemde overeenkomst tussen het raster van de overkapping en het beroemde werk van Jan Schoonhoven bleek in meerdere opzichten opvallend. Gebruikte de kunstenaar papier maché voor zijn reliefs, de aannemer timmerde hier het gehele grid uit in gipsplaat

Media

Dutch Daylight Award - Faculteitsgebouw TNW nominatie 2016
Dutch Daylight Award - Faculteitsgebouw TNW nominatie 2016
Dutch Daylight Award - Faculteitsgebouw TNW nominatie 2016
Dutch Daylight Award - Faculteitsgebouw TNW nominatie 2016
Dutch Daylight Award - Faculteitsgebouw TNW nominatie 2016
Dutch Daylight Award - Faculteitsgebouw TNW nominatie 2016
Dutch Daylight Award - Faculteitsgebouw TNW nominatie 2016
Dutch Daylight Award - Faculteitsgebouw TNW nominatie 2016
Dutch Daylight Award - Faculteitsgebouw TNW nominatie 2016
Dutch Daylight Award - Faculteitsgebouw TNW nominatie 2016
Dutch Daylight Award - Faculteitsgebouw TNW nominatie 2016
Dutch Daylight Award - Faculteitsgebouw TNW nominatie 2016