Huis IJburg

Nominatie Dutch Daylight Award 2010
Projecten Woningbouw

Projectomschrijving

Het ontwerp van dit huis in IJburg is ontstaan vanuit een onbegrensde fascinatie voor het gebruik van licht in combinatie met sculpturale vormen en bijzondere detaillering.

Bij de start van het ontwerp zijn eerst de lichtcondities van de locatie bekeken. Vanwege de smalle straat en het feit dat de voorgevel zich aan de relatief donkere noordwest kant bevindt is gekozen voor een vrijwel gesloten front. De tuingevel is op het Zuidoosten gericht en de tegenoverliggende tweelaagse bebouwing laat meer daglicht toe.

De gesloten façade is een statement door het sterke contrast met de belendende façades. Alleen op de begane grond is het witte volume doorsneden. Hier is de voorgevel naar achter geschoven, als een scenario, om de perceptie van de trap mogelijk te maken.

Achter de gesloten façade ontstaat een lichtroute: na het ervaren van de openheid en het intensieve daglicht op de begane grond krijgt de bewoner vanaf de eerste verdieping het idee in een gesloten trappenhuis te komen. Door zijn vorm, die op sommige plekken gesneden is om lichtinval te permitteren, en het contrast tussen extreme openheid en volledige geslotenheid, ontstaat er een lichtspel dat, verdieping na verdieping, gidst en verrast. Aan het eind van de route wordt men via een opening in het dak weer met een intensief lichtbad geconfronteerd.

Naast een centrale voorzieningunit die op de begane grond de etalageachtige hal en de intieme woonkamer scheidt, klimt een trap door het hele huis. Door deze twee elementen direct achter de gevel te plaatsen, krijgen de functies hierachter veel flexibiliteit maar vooral volledig contact met de tuin en het zonlicht. Deze ingreep beperkt gebruik van kunstlicht zo veel mogelijk en geeft het gebouw in de winter een natuurlijke opwarming. De per ruimte variërende openingen van de achtergevel geven aan iedere verdieping een eigen lichtkwaliteit. In de vide van de woonkamer verbindt de sculpturale openhaard de begane grond met de eerste verdieping zodat één hoge majestueuze ruimte ontstaat.

Op de bovenste laag geniet de hoofdslaapkamer van het uitzicht over IJburg via een grote schuifpui. Om opwarming te voorkomen is de borstwering van het balkon als gevel opgetrokken en beschermt de slaapkamer op het warmste moment van de dag. Ook is het kunstlicht zo veel mogelijk geïntegreerd. Gelijkmatige dimbare wandverlichting verzorgt het basis verlichtingsniveau in de woning. Indirecte verlichting door spots in nissen en verdekte lijnverlichting zorgen ervoor dat elke ruimt een andere kleurnuance en sfeer krijgt door verschillende lichtreflecties.

Media

Dutch Daylight Award - Huis IJburg nominatie 2010
Dutch Daylight Award - Huis IJburg nominatie 2010
Dutch Daylight Award - Huis IJburg nominatie 2010
Dutch Daylight Award - Huis IJburg nominatie 2010
Dutch Daylight Award - Huis IJburg nominatie 2010