ITC, University of Twente
Nominatie Dutch Daylight Award 2024
Projecten gelijk of groter dan 1000m²
Algemene projectomschrijving
De faculteit heeft niet gekozen voor nieuwbouw maar voor transformatie van een voormalig laboratorium uit 1972. Vier atria – uitgezaagd uit de bestaande constructie – zorgen voor groen, verse lucht en daglicht en maken het gebouw met één ingreep geschikt voor het nieuwe gebruik.
Het gebouw staat op een prachtige groene campus. De nieuwe atriumtuinen verbinden het gebouw met het landschap. Ze dragen bij aan gezonde lucht en een stressvrije werkplek. Het landschap is er royaal, de planten en bomen staan in meer dan een meter grond. Een van de atria vormt de nieuwe entree in het midden van het gebouw. Hier springt de gevel terug, het landschap plooit naar binnen. Dit geeft ITC een herkenbaar adres aan het kruispunt van twee stedenbouwkundige assen.
De architectuur symboliseert de duurzame missie van ITC. Het behoud van de constructie vormt de basis. Het casco is zichtbaar, inclusief beschadigingen. Alle nieuwe elementen staan op of hangen aan de bestaande constructie, waardoor veel materiaal is bespaard. Het nieuwe gebouw geeft ITC’ers een duurzaam podium om te laten zien wie ze zijn en waar ze voor staan. Een duurzaam, flexibel en toekomstbestendig gebouw waarin natuur en cultuur zijn verbonden.
Daglicht ambitie
Bijzonder aan het bestaande casco, is de extreme lengte (220m) en diepte (38m). De begane grond kreeg nauwelijks daglicht en werd gebruikt voor opslag en installaties. De hoge verdieping werd gebruikt voor labs. Dit maakt het casco karakteristiek, maar ongeschikt voor modern onderwijs.
Het ontwerp draait om het scheppen van ruimte en licht. Niet door toe te voegen maar door weg te halen. De atria zorgen voor royale daglichttoetreding. Dit maakte een rug-aan-rug typologie mogelijk met kantoren, labs en onderwijsfuncties aan de gevel en aan de atria.
De karakteristieken van het casco zijn aangegrepen om een bijzondere sfeer te creëren. De grotere ruimtes – onderwijs, het restaurant, het ‘study and learning centre’ – liggen op de lichte verdieping. Ontmoetingen vinden plaats rondom de atria; contact met het groen, licht en lucht maken deze plekken ideaal voor samenwerken en kennis delen. Werken gebeurt op kleinere, besloten plekken op de begane grond. Daglicht wijst de weg in het gebouw. De atria zijn verbonden door een brede binnenstraat; om elkaar te ontmoeten loop je naar het licht toe; van de schaduwrijke kantoren, naar de atriumtuin die vol in het licht staat, en van de lage begane grond, naar de lichte hoge verdieping.
Aanvullende informatie
Het ontwerp zet vol in op hergebruik van de bestaande constructie. Wanden, trappen, gevels, de dakconstructie van de atria; alle nieuwe elementen staan op of hangen aan de bestaande constructie en fundering, waardoor veel materiaal wordt bespaard. De nieuwe stalen constructiedelen zijn thermisch verzinkt en demontabel. Daarnaast is voor de nieuwe onderdelen bewust gekozen voor circulaire systemen en producten. De binnenpuien en plintgevel zijn van eikenhout, de verhoogde vloer van bamboe. Voor de tussenwanden is voor demontabele stalen systeemwanden gekozen, zodat het gebouw makkelijk kan worden aangepast. Deze hebben een materiaaleigen bronzen kleur. De onderdelen van de vaste en losse inrichting zijn maximaal losmaakbaar. De materialen zijn zo zuiver mogelijk toegepast, zonder verf. Zelfs de onderstellen van de tafels zijn niet gepoedercoat.
Bekijk het volledige juryrapport