SRON

Nominatie Dutch Daylight Award 2022
projecten groter of gelijk aan 1000 m²

Projectomschrijving

Dit project verdient de DDA omdat Ector Hoogstad Architecten een scala aan daglichtervaringen heeft weten te creëren die zowel op abstracte als concrete manier aan de ruimte en de aarde relateren en in lijn zijn met de werkzaamheden van de opdrachtgever. Van de reis door het interieur is een echte experience gemaakt. Dat begint al bij de entree, waar je langs en ‘door’ een raket heen binnenkomt en een blik in de cryolabs krijgt. En dan de route naar boven, door de mysterieuze tussenverdieping, waarna het gebouw zich als het ware openvouwt en je naar het licht toe loopt. Als in een ruimtereis, ontdek je nieuwe werelden. Door het terrassende atrium is de route naar boven op elke verdieping een belevenis, je ziet steeds nieuwe satellieten hangen waar SRON aan heeft gewerkt. En helemaal bovenaan, refereren spiegelwanden aan de oneindigheid van het heelal en maximaliseren het daglicht. EHA heeft met parametrische tools een slimme, oriëntatieafhankelijke gevel ontworpen, waardoor het interieur de hele dag door daglicht heeft en contact met omgeving blijft bestaan, maar het gebouw toch niet opwarmt. Ook in het atrium is de akoestiek en temperatuur goed, met veel levend groen en het is er prachtig licht.

Daglicht ambitie

SRON doet fundamenteel onderzoek naar de ruimte en de aarde vanuit de ruimte. Onze daglicht ambitie voor het project richtte zich op het creëren van een scala aan ervaringen die zowel op abstracte als concrete manier aan de ruimte en de aarde relateert. Naast de hoge bouwfysische eisen die werden gesteld aan de werkplekken (klimaatklasse A, dus met extreme temperatuurstabiliteit) en de hoge duurzaamheidsambitie (BREEAM Excellent, dus veel daglicht maar een lage energievraag), was het onze ambitie om d.m.v. parametrisch ontworpen oriëntatieafhankelijke buitenzonwering het daglicht en het uitzicht te maximaliseren terwijl opwarming wordt voorkomen.

Tijdens de route omhoog maak je allerlei ruimtelijke ervaringen ondersteund door daglicht door. Bij binnenkomst ben je door de hoge glaspuien optimaal verbonden met de campus. De entreehal baadt in het daglicht en voelt als een tussenruimte tussen binnen en buiten. In de nabijgelegen cleanroom is veel daglicht dat door de omloopgang heen komt. Wanneer je naar het atrium loopt over de hoofdtrap (die als de toegang tot een vliegende schotel uit het gebouw ‘hangt’), ga je door een donkere, mysterieuze tussenverdieping. Hier is een tussenstop met een tribunetrap, die indirect daglicht krijgt vanuit het atrium. Vervolg je de route naar boven dan vouwt het gebouw zich als het ware open terwijl je naar het licht toeloopt. Als in een ruimtereis, ontdek je nieuwe werelden. Op de 2e verdieping komt het daglicht door de transparante binnenwanden en gevels heen en loop je verder naar het licht dat door het glasdak van het atrium valt. Het atrium is zonovergoten, maar niet te heet, door het zorgvuldig ontworpen glasdak met goede open/dicht verhouding. Hierdoor hebben de werkplekken rondom en in het atrium voldoende daglicht en wordt het atrium de hele dag gebruikt. Boven in het atrium zorgen twee tegenoverliggende spiegelwanden voor een oneindigheidservaring, een referentie aan de oneindigheid van het heelal en maximalisatie van daglicht.

Aanvullende informatie

Het stimuleren van kennisuitwisseling staat centraal in het ontwerp van SRON’s nieuwe huisvesting. Dit wordt gestimuleerd door het terrassent oplopende atrium, waar alle kantoren, labs en werkplaatsen transparant omheen liggen. Door de transparantie is het onderzoek waaraan gewerkt wordt zichtbaar voor iedereen, je komt elkaar op natuurlijke wijze tegen en diverse werk- en overlegplekken rondom het atrium stimuleren de kennisuitwisseling. Het gebouw is van beneden naar boven en van rumoer via ruis naar rust georganiseerd. Waar medewerkers elkaar in het oude gebouw hooguit per toeval tegenkwamen bij de koffieautomaat of in het trappenhuis, is in het nieuwe gebouw juist veel ruimte voor spontane ontmoetingen en kennisuitwisseling. Zo ontstaat een natuurlijke synergie tussen de verschillende onderzoeksthema’s. Om optimale werkprestaties te realiseren is het gebouw heel gezond en duurzaam, met de hoogste klimaatklasse A. Ook het exterieur draagt bij aan de stimulerende werkomgeving: de verschillend vormgegeven, gestapelde gevels zijn als een satelliet samengesteld en als ingenieurskunst afgestemd op hun functie. Daarmee vormt het gebouw voor alle gebruikers de inspiratie voor grensverleggend onderzoek.

Media

Dutch Daylight Award - SRON nominatie 2022
Dutch Daylight Award - SRON nominatie 2022
Dutch Daylight Award - SRON nominatie 2022
Dutch Daylight Award - SRON nominatie 2022
Dutch Daylight Award - SRON nominatie 2022
Dutch Daylight Award - SRON nominatie 2022
Dutch Daylight Award - SRON nominatie 2022