Stadhuiskwartier Deventer

Nominatie Dutch Daylight Award 2016
Projecten groter of gelijk aan 1000 m²

Projectomschrijving

Het Stadhuiskwartier in Deventer verenigt het oude historische stadhuis met een nieuw stadskantoor. Het ontwerp sluit aan bij de typische Deventer stedenbouwkundige structuur van tuinen en binnenpleinen die met elkaar verbonden zijn door steegjes, gangen en poorten. Het gebouw is georganiseerd rond twee nieuw ontworpen binnenpleinen: een open hof rond het voormalige burgemeestershuis en een overdekte binnenhof als centrale hal. De hoge verticale ramen sluiten aan bij de architectuur van de binnenstad en brengen, samen met het licht van de hal, daglicht binnen tot diep in het gebouw. De gevels zijn opgebouwd uit een raster van eikenhouten kaders van verschillende afmetingen, ingevuld met 2.264 unieke aluminium vingerafdrukken van
evenzovele Deventenaren, een kunstwerk in samenwerking met Loes ten Anscher.

Het ontwerp voor het nieuwe Stadhuiskwartier in Deventer brengt licht, lucht en ruimte in de stad, binnen het gebouw en op de werkplek. De aluminium vingerafdrukken in de gevel vermijden de hinder van direct zonlicht en zorgen de hele dag voor een spel van licht en schaduw. De transparante buitengevel is doorgezet naar het interieur rondom de hof en het centrale atrium waardoor deze hal als het ware een publieke buitenruimte blijft. Het glazen dak is voorzien van zonwerend glas en PV-panelen en daaronder biedt een dubbel spanplafond de hal een egale lichttoetreding.

Juryrapport

Het nieuwe Stadhuiskwartier in Deventer is van een grote stedenbouwkundige en architectonische allure. De juryleden spreken na hun bezoek van een on-Nederlandse kwaliteit. De nieuwe gebouwen zijn op een natuurlijke wijze in het bestaande stadsblok geplaatst en als vanzelfsprekend verbonden met de hergebruikte gebouwen. De stad is hier verrijkt met een serie open binnenhoven die ook de bestaande bebouwing opwaarderen met licht, lucht en ruimte. De routing naar en door de nieuwe gebouwen is helder en sluit prachtig aan op de bestaande stedelijke structuur.

De keuze van eikenhout voor de zorgvuldig gedetailleerde en ritmisch opgebouwde dragende gevels draagt bij aan de internationale uitstraling en de houten kolommen maken van de route langs en door het gebouw een feest. Hier en daar ziet de jury onderweg wel discutabele keuzes, zoals bij de oplossing voor een enkele hoekverdraaiing. Ook de grote herhaling van kleinere gevelelementen veroorzaakt soms een wat onrustig beeld. De overdekte stadshal maakt een gastvrije indruk en het daglicht wordt daar via de spanplafonds in de cassetten van het glasdak mooi egaal binnengebracht. De zinkgedekte mansardekappen, groene platte daken en begaanbare terrassen maken het nieuwe gebouwencomplex ook aan de buitenzijde compleet.

Media

Dutch Daylight Award - Stadshuiskwartier Deventer nominatie 2016
Dutch Daylight Award - Stadshuiskwartier Deventer nominatie 2016
Dutch Daylight Award - Stadshuiskwartier Deventer nominatie 2016
Dutch Daylight Award - Stadshuiskwartier Deventer nominatie 2016
Dutch Daylight Award - Stadshuiskwartier Deventer nominatie 2016
Dutch Daylight Award - Stadshuiskwartier Deventer nominatie 2016