’t Karregat

Nominatie Dutch Daylight Award 2016
Projecten groter of gelijk aan 1000 m²

Projectomschrijving

’t Karregat is een van de eerste multifunctionele centra in Nederland, ontworpen door architect Frank van Klingeren. Onder een groot doorlopend dak, gedragen door stalen paraplu’s, liet hij vrije ruimte zonder tussenwanden voor een supermarkt, kleine winkels, basisscholen, een gymzaal en een buurtcentrum. Deze experimentele opzet heeft nooit goed gefunctioneerd; al snel deelden de gebruikers de ruimte zelf in met tussenschotten, totdat de ruimte onder het dak uiteindelijk helemaal was dichtgeslibd.

In 2015 is een groot deel van ’t Karregat verbouwd met ruimte voor een school met kinderdagverblijf en enkele wijkvoorzieningen. De basis van het ontwerp, het dak met de bijzondere parapluconstructies, is hersteld en verduurzaamd. Het dak werd geïsoleerd en de paraplu’s zijn aan de buitenzijde ‘ingepakt’ met panelen van translucente kunststof en aan de binnenzijde bekleed met glas met een zeefdruk, waardoor het daglicht kan binnenvallen terwijl het zonlicht wordt gefilterd. De paraplu’s zijn weer in het oorspronkelijke gevarieerde kleurenschema geschilderd en werken zo als ‘lantaarns’ voor daglicht met telkens een andere kleur. Daarbij komt een laag van nieuwe ingrediënten, waaronder een binnenwand-systeem van dichte en transparante delen, met een passende aansluiting op de draagconstructie en het houten dak. Een deel van het dichte dakvlak is opengewerkt tot een ruime en zonnige patio waarin twee paraplu’s onbekleed zijn gelaten.

Juryrapport

Dat een tweede en sociaal important werk van architect Van Klingeren wordt bewaard en hergebruikt waardeert de jury zeer (eerder werd zijn gebouw De Meerpaal in Dronten getransformeerd en binnenkort wordt ook de gedemonteerde jeugdherberg Ockenburg van zijn hand elders herbouwd). De architecten hebben zowel de bestaande opzet van dak en paraplu’s op innovatieve wijze aangepast aan deze tijd en een nuttige en heldere invulling ontworpen voor school en kinderdagverblijf. Daarbij vervullen de nieuw ingepakte paraplu’s een extra rol als daglichtbron en met de nieuwe detaillering is het mogelijk om op meerdere plaatsen binnenwanden op logische wijze aan te laten sluiten. Zo komt de paraplu in veel verschillende gedaantes voor, van deels of geheel
omsloten door klaslokalen tot geheel vrijstaand in de hal of buiten in de grote patio.

Met name die laatste ingreep brengt een zee van licht in het gebouw met zijn ongebruikelijk hoge ruimtes. Je zou wensen dat deze architecten in een latere fase de kans krijgen om ook de naastgelegen supermarkt op eenzelfde wijze aan te pakken. De klaslokalen en gangruimtes worden – rondom de ingepakte paraplu’s – toch voornamelijk begrensd door hoge grijze scheidingswanden en systeemplafonds. Ondanks die extra hoogte ontkomen sommige ruimtes nog maar nauwelijks aan de eenvormige standaard die we in de scholenbouw zo goed kennen.

Media

Dutch Daylight Award - 't Karregat nominatie 2016
Dutch Daylight Award - 't Karregat nominatie 2016
Dutch Daylight Award - 't Karregat nominatie 2016
Dutch Daylight Award - 't Karregat nominatie 2016
Dutch Daylight Award - 't Karregat nominatie 2016
Dutch Daylight Award - 't Karregat nominatie 2016
Dutch Daylight Award - 't Karregat nominatie 2016
Dutch Daylight Award - 't Karregat nominatie 2016
Dutch Daylight Award - 't Karregat nominatie 2016