Villa Meijendel
Nominatie Dutch Daylight Award 2024
Projecten kleiner dan 1000m²
Algemene projectomschrijving
De grootste wens van cepezed-oprichter Jan Pesman en zijn vrouw, was het creëren van een ultieme woonbeleving in de natuur. Hun villa is dan ook letterlijk in het duinlandschap geschoven, waardoor het bouwvolume aan de noordkant 2 en aan de zuidkant 3 bouwlagen telt. Dit zorgt voor een vloeiende overgang tussen woning en tuin.
Mede door de gunstige noord-zuidoriëntatie kon Jan Pesman de villa vrij intuïtief indelen, wat resulteerde in een entree aan de noordzijde naast de garage en direct hierboven Jans werkkamer en een logeerkamer. Deze worden door een open galerij met een glazen vloer verbonden met de woonkamer en open keuken aan de zuidzijde. De woonkamer komt door het hoogteverschil direct uit op de tuin en glazen schuifpuien optimaliseren de overgang. Glazen gevelpanelen aan alle kanten brengen veel daglicht in de woning.
Aan een vide boven de woonruimte grenst een open, tweede werkkamer. Deze wordt door de glazen galerij en trappartij verbonden met een logeerkamer en de ‘master bedroom’. Door het vele glas waan je je buiten als je binnen bent, terwijl de buitenkant van de villa juist het omgekeerde effect heeft: door de weerkaatsing van de gevelpanelen gaat de villa bijna volledig op in zijn boomrijke omgeving.
Daglicht ambitie
De uitgekiende, verschillende soorten glas zijn tekenend voor de daglichtambitie. Daklicht in drie van de vijf traveeën brengt van bovenaf natuurlijk licht de woning in. Zelfs de lift is hoegenaamd van glas. Het daglicht draait door de gunstige noord-zuidoriëntatie als het ware mee met het dagritme van de gebruikers. Bovendien leven zij zo met het weer, want weersveranderingen worden meteen ervaren.
De glazen gevels, grotendeels bestaande uit schuifpuien, omvatten aan de noord- en zuidzijde de gehele hoogte van de villa. Door het glas aan de lange zijdes te beperken tot een plint, verblindt het daglicht niet. De reflectie van het binnenkomende daglicht wordt binnen bovendien verzacht door de met geanodiseerd, geperforeerd aluminium bekleedde gevel.
Voor ruimtescheidingen is opnieuw veel glas gebruikt, met maximale zichtlijnen als resultaat. Hierdoor is bijna overal zicht op de tuin en reikt het daglicht zo ver mogelijk de villa in. Brede stroken in de galerijvloer maken het licht uit de dakramen diffuus. Verder is de galerijvloer open, zodat de stand van de zon nog wel overal ervaarbaar is. Waar meer privacy gewenst is, is opaalglas gebruikt, waardoor deze ruimtes een soort armatuur worden: doordat overdag daglicht invalt, licht de badkamer op en is geen kunstlicht nodig.
Aanvullende informatie
Daglicht wordt ingezet voor een optimale woonbeleving, maar ook met het oog op duurzaamheid. Er is gekozen voor triple glas, met minstens zo’n hoge isolerende functie als rock zero in de dichte gevelpanelen. De pv-panelen op het dak maken efficiënt gebruik van al het op te vangen daglicht. Bovendien wordt het daglicht door de toepassing van opaalglas of – ten gunste van lange zichtlijnen – juist helder glas, slim ‘ingezet’ om het gebruik van kunstlicht te minimaliseren.
Dertig jaar geleden ontwierp Jan al een eigen woning aan de rand van Delft. Zowel dat ontwerp als dat van de villa in Wassenaar belichaamt zijn visie op kwalitatief hoogstaande prefab-bouw en de architectuurprincipes van cepezed: kit of parts, modulair, efficiënt, glas en staal, grijs en zwart. Waarbij het huis in Delft gezien kan worden als een prototype en de villa als de cumulatie van alle kennis en kunde die in de tussentijd is opgedaan.
Bekijk het volledige juryrapport