Uppgränna Natuurhus Basis Diepgang

Zweden is een modern natuurhus rijker. Een bestaande rode schuur werd gedeeltelijk gesloopt en vervangen door een modern gebouw.

Traditionele Zweedse schuren vormde de inspiratie voor het exterieur van het Natuurhus met zijn simpele deuren en luifels. Alle ramen en deuren werden in een rode houten panelen muur verwerkt. Hiermee wordt dynamiek aan de façade toegevoegd.

Recycling
Het huis is niet aangesloten op het rioleringssysteem. Het heeft in de kas een gesloten watersysteem. Planten filteren het water en halen er voedingstoffen uit die worden gebruikt voor groenen en fruit.

Het natuurhus concept is ontwikkeld door de Zweedse architect Bengt Warne in de jaren zeventig. De huizen bestaan uit een geïsoleerde kern die gebruikt wordt als leefruimte. Hieromheen wordt een kas als klimaatschil geplaatst. De kas verwarmt de kern en houdt de kou buiten. Het zorgt er tevens voor dat er planten uit warmer klimaat zones dan die van Zweden kunnen worden geplaatst. Een natuurhus verbruikt weinig energie, is milieuvriendelijk door het materiaalgebruik, de zonnecellen en het eigen afvalwatersysteem.

Greenhouse Living zet zich in voor het promoten en adviseren rondom duurzaamheid, mensvriendelijk en eco-neutrale vormen van de gebouwde omgeving. Op hun website staan meerdere voorbeelden en inspiratie.

Website Greenhouse Living

Locatie: Uppgränna, Sweden
Architect: Tailor Made arkitekter / Greenhouse Living
Gerealiseerd: 2015
Fotografie: Ulf Celander
Beeldmateriaal: © Website Greenhouse Living

Media

Uppgränna Natuurhus
Uppgränna Natuurhus
Uppgränna Natuurhus
Uppgränna Natuurhus
Uppgränna Natuurhus
Uppgränna Natuurhus
Uppgränna Natuurhus
Uppgränna Natuurhus
Uppgränna Natuurhus