In het editie 2022 van de Dutch Daylight Award worden de genomineerde projecten beoordeeld door de jury, bestaand uit daglichtexperts uit verschillende disciplines gelieerd aan daglicht en de bouwwereld. Juryvoorzitter Marcel Bilow, Professor aan de TU Delft. Marcel wordt hierin bijgestaan door Paul van Bergen (bouwfysicus en directeur DGMR). Van Bergen is inmiddels een vaste kracht binnen de jury. De jury werd op lichtgebied ondersteund door Mathijs Sommeijer; lichtontwerp bij Royal HaskoningDHV en Juliette Van Duijnhoven; assistent professor bij de Building Lighting Group, onderdeel van de TU Eindhoven.

Ook namen architecten van de winnende projecten van de Daylight Award 2020 plaats in de jury: architect en Maarten van Bremen (Group A Architects) won in 2020 met de stationsrenovatie metro oostlijn de award in de categorie >1000 m². Sander Mirck (Mirck Architecture) won in 2020 de Daylight Award met zijn buitenhuis in de categorie <1000 m². De jury werd gecomplementeerd door Michiel van Raaij (hoofdredacteur van Architectenweb). Vanuit de hoofdsponsoren is een bijdrage geleverd door Roel Bloemberg (Lamilux) en Jan Jaap Hofstra (Solarlux), producenten van innovatieve daglicht oplossingen.

Hieronder treft u de juryleden, allen hebben vanuit een persoonlijke gedachte de visie op daglicht uitgesproken.

Daylight award 2022

November 2022 gaat wederom de Dutch Daylight Award plaatsvinden. De tweejaarlijkse kwaliteitsprijs voor gebouwen met bijzondere daglichtkwaliteiten. Alle informatie rondom de Awarduitreiking is te vinden via de volgende button

Dutch Daylight Award 2022

Daylight award 2008-2020

Middels onderstaande link krijgt u zicht op de Dutch Daylight Award winnaars, eervolle vermeldingen en nominaties vanaf 2008 tot en met 2020. Een visueel inspiratieoverzicht van daglichtarchitectuur.

Daylight Award | Architectuur

Juryleden editie 2022

Dutch Daylight Award - jurylid
“Terwijl het bouwbesluit voldoende daglicht toetreding eist is het toevoegen van alleen ramen en kozijnen toch iets anders dan wij het over een gezond bouwklimaat hebben. Daglicht en vooral het sturen van deze is een kunstvorm voor zichzelf. Als jij de hele dag binnen in een gebouw bent en de veranderingen door de dag en de speciale sfeer ontdekt die daglicht kan opleveren dan is dat bijna magie. Als Architect altijd op zoek geweest, als docent probeer ik de liefde te wekken.”
Marcel Bilow | TU Delft
Juryvoorzitter | Chair Building Product Innovation
Dutch Daylight Award - jurylid

“Daglicht is voor mij echt iets anders dan zonlicht. Daglicht is overdag altijd aanwezig en is de voornaamste natuurlijk bron voor leefbare en gezonde gebouwen. Zonlicht is veel dynamischer en vraagt om zorgvuldige oplossingen om ook de energie efficiëntie van onze gebouwen te beheersen. Beide in balans gebruiken en laten toetreden is voor mij de essentie van goede ontwerpen. Met die bril op kijk ik naar de daglichtkwaliteit van projecten.”

Paul van Bergen | DGMR
Directeur DGMR
Dutch Daylight Award - jurylid

“Daglicht is de mooiste lichtbron om mee te mogen ontwerpen als lichtontwerper. Zijn kracht en dynamiek zijn immers onovertroffen. Maar daarin ligt ook direct de uitdaging; het is de kunst daglicht optimaal in te zetten en alleen de voordelen te benutten. De beste resultaten worden hierin behaald door nauwe samenwerking binnen het ontwerpteam.”

Mathijs Sommeijer | Royal HaskoningDHV
Architecturaal lichtontwerper
Dutch Daylight Award - jurylid Michiel van Raaij

“Daglicht staat voor mij voor het leven. Net als de natuur kunnen ook wij niet zonder. En architectuur kun je enerzijds zien als een middel om het daglicht te temperen, maar anderzijds ook als een middel om het op een fabelachtige manier zichtbaar en beleefbaar te maken.”

Michiel van Raaij | Architectenweb
Hoofdredacteur
Dutch Daylight Award - jurylid

Daglicht draagt bij aan comfort en gezondheid. Dit besef leidt momenteel tot een ‘herontdekking van de hemel’: daglicht krijgt weer meer invloed in architectuur. Deze gebouwen laten het dynamisch evenwicht toe, tussen plek en mens, gedurende de dag en het jaar.

Quote: “Verdieping in daglicht verbetert architectuur”

Sander Mirck | Mirck Architecture
Architect | Winnaar Award 2020
Dutch Daylight Award - jurylid

“Als (interieur) architect zoek ik altijd naar slimme ruimtelijke oplossingen waarin concept en detail samenkomen. Gefascineerd door complexe opgaven die het publieke domein raken spelen zicht en (dag)licht altijd een cruciale rol. Het contrast van koel daglicht en warm kunstlicht in combinatie met slim materiaalgebruik zorgt ervoor dat mensen op een intuïtieve manier door ruimten bewegen en zich daarbij prettig en veilig voelen. Daglicht als leidend principe is vaak sturender dan we ons (onbewust) beseffen.”

Maarten van Bremen | Group A Architects
Architect
Dutch Daylight bestuurslid - Roel Bloemberg
“Daglicht: constant aanwezig, nooit hetzelfde. Ongemerkt geeft het elke vorm van leven oriëntatie en energie. Je krijgt het voor niets en het is er in overvloede waardoor het als vanzelfsprekend is. Die vanzelfsprekendheid zou ik ook graag terug zien in de ontwerpen van de gebouwen waar we ons steeds vaker en langer in begeven. Net als onderdak is daglicht een levensbehoefte. Ik zie het als onze taak die twee behoeftes te combineren.” 
Roel Bloemberg | LAMILUX Daglichtsystemen
Sales Nederland
Dutch Daylight Award - jurylid

“Daglicht, we kunnen niet zonder”. Het geeft ons de perceptie van tijd en ritme maar is bovenal onlosmakelijk deel van bijna al het leven op onze mooie moeder aarde. Persoonlijk zie ik daglicht als een kostbaar goed waar we dan ook verstandig mee om moeten gaan. Zeker als we kijken naar de bebouwde omgeving en de mate waarin de mens in toenemende mate binnen zit. Toetreding van licht kan daarentegen ook hinderlijk zijn als het gaat om intensiteit of warmtetoetreding. Ik ben een voorvechter in het vinden van een optimale balans in onze habitat en neem u daarom graag mee in mijn visie als het gaat om daglicht.”

Jan Jaap Hofstra | Solarlux
Hoofdsponsor Solarlux