Dutch Daylight Award 2022 23 nov. 2022

Ook in deze editie zijn gelukkig wederom prachtige inspirerende projecten aangeleverd, waar ambacht en passie vanaf spettert. Wauw! Wat een ongebreideld genot om de inzendingen weer te mogen aanschouwen. Een heerlijke taak als jury om de genomineerden weer live te mogen bezoeken.

Als bestuursleden van Dutch Daylight, als juryleden voor de Daylight Award, als indienende architecten, adviseurs en opdrachtgevers, en jullie als lezers en geïnteresseerden zijn we gedreven en bevlogen over de noodzaak van de kwaliteit van daglicht. Of het nu de daglicht verwondering binnen of buiten betreft, we realiseren ons allen, in alle edities van de Daylight Award vanaf het prille begin tot nu aan toe, dat deze projecten enkel tot stand kunnen komen door doorzettingsvermogen, overtuigingskracht, eigenwijs inzicht, passie, gedrevenheid en bevlogenheid van de inzenders. Chapeau!

Verdeeld over de categorieën kleiner dan 1.000 m² en gelijk of groter dan 1.000m² heeft de jury een sterk ‘daglicht’ oordeel gegeven. Alle ontwerpen zijn bij uitstek sterk doordacht waarbij vanuit diverse invalshoeken het belang van daglicht is benaderd. Na uitgebreid overleg is de jury tot twee winnaars gekomen, beide projecten worden als zeer sprekend ervaren op het gebied van daglichtkennis en toepassing. Daarnaast heeft de jury ook een eervolle vermelding toegekend. Nieuwsgierig naar de projecten, bekijk ze kort hieronder en uitgebreid op onze website.

Award uitreiking

De prijsuitreiking voor daglicht architectuur moest natuurlijk plaatsvinden op een inspirerende locatie. Deze editie zijn wij allen samengekomen in het Co Creation Centre – The Green Village van de tu Delft. Op 23 november is bekend gemaakt wie de trofee en titel Winnaar Dutch Daylight Award 2022 in ontvangst heeft genomen.

Villa Bos | Huibers van Weelden Architecten
Winnaar kleiner dan 1.000 m²

“Het is een kunst om op precies de juiste plekken openingen te maken voor daglicht en uitzicht. Huibers van Weelden Architecten beheerst die kunst als geen ander, ziet de jury. De woning in Rhenen die het bureau heeft ontworpen, zet naar de doorgaande weg als het ware een pokerface op.”

Dutch Daylight Award - Villa Bos nominatie 2022

Edge Amsterdam West | de Architekten Cie.
Winnaar gelijk of groter dan 1.000 m²

“Echt goed eten en drinken herken je aan de nasmaak. Van echt goed eten en drinken is de smaak niet vluchtig, nee, daarvan verdiept de smaak zich alleen maar. Zo is het ook bij Edge Amsterdam West ontworpen door de Architekten Cie.”

Dutch Daylight Award -EDGE Amsterdam West nominatie 2022

Isala Meppel | Vakwerk Architecten
Eervolle vermelding gelijk of groter dan 1.000 m²

“De manier waarop daglicht in Isala Meppel ingezet is om een healing environment te creëren is niet nieuw, maar de jury is zeer onder de indruk van de hoogstaande en coherente kwaliteit die Vakwerk Architecten gerealiseerd heeft.”

Dutch Daylight Award - Isala Diaconessenhuis nominatie 2022

Winnaars, eervolle vermelding en genomineerden editie 2022

In totaliteit zijn deze editie 7 projecten genomineerd. Op onze Architectuur pagina kunt u alle projecten nader bekijken. Allen zijn voorzien van een speciale video, opgenomen op locatie door tijdens het jurybezoek. Via onderstaande link krijgt u directe toegang tot het juryrapport.

Juryrapport Dutch Daylight Award 2022

De jury

In het editie 2022 van de Dutch Daylight Award worden de genomineerde projecten beoordeeld door de jury, bestaand uit daglichtexperts uit verschillende disciplines gelieerd aan daglicht en de bouwwereld. Juryvoorzitter Marcel Bilow, Professor aan de TU Delft. Marcel wordt hierin bijgestaan door Paul van Bergen (bouwfysicus en directeur DGMR). Van Bergen is inmiddels een vaste kracht binnen de jury. De jury werd op lichtgebied ondersteund door Mathijs Sommeijer; lichtontwerp bij Royal HaskoningDHV en Juliette Van Duijnhoven; assistent professor bij de Building Lighting Group, onderdeel van de TU Eindhoven.

Ook namen architecten van de winnende projecten van de Daylight Award 2020 plaats in de jury: architect en Maarten van Bremen (Group A Architects) won in 2020 met de stationsrenovatie metro oostlijn de award in de categorie >1000 m². Sander Mirck (Mirck Architecture) won in 2020 de Daylight Award met zijn buitenhuis in de categorie <1000 m². De jury werd gecomplementeerd door Michiel van Raaij (hoofdredacteur van Architectenweb). Vanuit de hoofdsponsoren is een bijdrage geleverd door Roel Bloemberg (Lamilux) en Jan Jaap Hofstra (Solarlux), producenten van innovatieve daglicht oplossingen.

Via onderstaande link leest u meer over de juryleden, allen hebben vanuit een persoonlijke gedachte de visie op daglicht uitgesproken.

Jury Dutch Daylight Award 2022

De weg richting een daglicht verlichte toekomst

Nu is de Dutch Daylight Award een award voor gerealiseerd werk, maar wat als je nu pas in de startblokken staat van deze mooie passie, van dit daglicht vakgebied? Als je student bent en een onbewust gevoel hebt dat je iets met daglicht moet doen? Of dat je als student een docent of professor hebt die je kennis laat maken met dit prachtige fenomeen en je extreem uitdaagt in projecten? Dan wil je deze passie toch ook graag tonen en delen, in elk geval om te meten waar je staat en om anderen weer te inspireren.

Als ‘tabula rasa-student’ mag en kun je juist nog met ongefundeerde wilde ideeën komen. Juist dan mag het en juist dat kan een begin zijn voor marktpartijen om geïnspireerd, uitgedaagd of gemotiveerd te worden om deze prille ideeën samen met de studenten op te pakken en verder tot ontwikkeling te laten komen. Met trots kondigen wij hierbij onze intentie aan de Daylight Award 2024, naast de awards ‘tot 1.000m2 en boven 1.000m2’ aan te vullen met een studenten Dutch Daylight Award. Alle projecten die hun bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de kennis en bewustwording van de toegepaste daglicht kennis mogen ingediend worden tot het niveau van het afstudeerproject. Zo hopen wij een verbreding- en verdiepingsslag te bewerkstelligen. Ben uitgedaagd, beste student.

Als Dutch Daylight willen wij alle inzenders bedanken voor hun prachtige daglicht architectuur. Wij hebben wederom genoten van een zeer waardevolle award editie. Op naar een daglicht verlichte toekomst!

Hoofsponsoren

De editie 2022 wordt wederom door onze vaste partners mede mogelijk gemaakt. Dit jaar hebben Lamilux en Solarlux de handen ineen geslagen om gezamenlijk de Dutch Daylight Award 2022 te sponseren. Beide organisaties hebben een sterke affiniteit met daglicht. Vanuit een eigen expertisegebied betreden zijn de markt met diverse innovatieve daglichtoplossingen. Meer weten, onderstaande logo’s verwijzen u door naar de partners.

Dutch Daylight partner - SolarluxDutch Daylight partner - Lamilux

 

 

 

 

 

Dutch Daylight Award
De Dutch Daylight Award is een tweejaarlijkse kwaliteitsprijs voor gebouwen met bijzondere daglichtkwaliteiten. De award is sinds 2008 in het leven geroepen met als doel bijzondere daglicht architectuur te belonen en onder de aandacht te brengen. Via deze weg wil de stichting inspiratie, kennis en kunde uitdragen voor toekomstige bouwprojecten, architecten en (licht)ontwerpers.

Sinds de eerste award in 2008 kent het veertien waanzinnige winnaars, vijf eervolle vermeldingen en vele fascinerende nominaties. De award beloont de betrokkenen voor de door hun getoonde daglichtambitie en inspireert anderen met bijzondere voorbeelden van uitmuntende daglicht-architectuur.