Dutch Daylight Classic Tour 2019 31 okt. 2019

“Daglicht architectuur uit het verleden als inspirator voor het heden én de toekomst.”

In samenwerking met Dutch Daylight partner Hak4t is gezamenlijk de Dutch Daylight Classic tour opgezet. Een inspirerende dag waarbij een drietal gebouwen zijn bezocht met een relatie tot daglicht, architectonisch en de relatie tot de mens.

Dutch Daylight ClassicTour

Vanuit een gezamenlijk vertrekpunt is per touringcar de daglicht tour van start gegaan. Als eerst stop is een bezoek gebracht aan Sanatorium Zonnestraal, een iconisch gebouw op het gebied van daglicht in relatie tot welzijn en gezondheid. De rondleiding werd gegeven door een ‘bewoner’ van het landgoed, een zeer inspirerende spreker en bovenal ervaringsdeskundige gericht op het gebruik en functie van het gebouw. Na afloop van de rondleiding heeft iedereen kunnen genieten van een gezamenlijk lunch en is zeer uitgebreid gesproken over de ervaringen uit de rondleiding.

In navolging van Zonnestraal is een bezoek gebracht aan crematorium/begraafplaats Rusthof. Binnen het complex bevindt zich de ‘lichtzaal’, een ronde grote open ruimte waarin met dag- en kunstlicht is gespeeld om per situatie een passende sfeer te kunnen creëren. Het contrast met het bezoek aan Zonnestraal was goed voelbaar, op locatie was de sfeer totaal anders. De beheerder gaf aan dat de aanwezigheid van daglicht in deze zaal als zeer prettig wordt ervaren door de gebruikers, mede door de variatie in intensiteit, aan- en afwezigheid en de kleurovergangen in ochtend, middag en avond.

Als afsluiter van de classictour heeft het gezelschap een bezoek gebracht aan Radio Kootwijk. Een imposant en statisch gebouw midden in de Veluwe waarin daglicht zeer sprekende beelden creëert. Een rondleiding door het gebouw en enkele bijgebouwen heeft ons allen meer geleerd over de functies van het gebouw in het verleden en de nieuwe functies die het gaat vervullen. Als afsluiting van de dag is een diner op locatie georganiseerd in combinatie met twee lezingen; Marc Hakvoort sprak over de Hak4T groep en Merijn Bink over de Dutch Daylight Experience.

Na een geslaagde dag vol inspiratie en daglichtarchitectuur is Radio Kootwijk achter ons gelaten. Een dag die door de aanwezig is bestempeld als een uiterst geslaagde classictour en enthousiaste reacties, op naar meer daylight tours!

Woord van dank

Als dank voor de dag en co-creatie wil Dutch Daylight Hak4T en Braat1844 bedanken voor de eventbijdrage, organisatie en bovenal mogelijkheid om dit alles mogelijk te maken. Mirjam Timmerman heeft vanuit Hak4T een actieve bijdrage geleverd, als spin in het web heeft ze de gehele organisatie samen met Dutch Daylight vormgegeven, hiervoor onze dank Mirjam!

Braat 1844, onderdeel van de Hak4T groep, heeft bij de realisatie van zowel Zonnestraal (1928) als Radio Kootwijk (1918) de oorspronkelijke stalen kozijnen geleverd. Inspirerend om te mogen zien hoeveel er door de tijd heen is veranderd en de vooruitstrevendheid van de organisatie.

Dutch Daylight partner – Hak4T Groep