Dutch Daylight Award 2018 04 okt. 2018

Donderdag 4 oktober vond de uitreiking van de Dutch Daylight Award 2018 plaats. Een feestelijke bijeenkomst gehouden in het winnende daglichtgebouw van 2016; de Hoge Raad der Nederlanden te Den Haag. In totaliteit een mooie dag waarin dragers met een passie voor daglicht bijeenkwamen om te praten, genieten en beleven van daglicht.

De Daylight Award 2018 kent twee winnaars; Museum Voorlinden (<1000m²), ontworpen door Kraaijvanger Architects en Woonhuis met Bed & Breakfast (<1000m²), ontworpen door Vakwerk Architecten. Naast de twee winnende projecten hebben ook twee andere projecten een eervolle vermelding in ontvangst mogen nemen. Beide projecten dragen het belang van daglicht in relatie tot de gezondheid van mens en dier sterk uit, een belangrijke ontwikkeling in de stap tot kwalitatief daglichtgebruik. De eervolle vermeldingen zijn opgedragen aan; het Erasmuc MC Rotterdam (>1000m²), ontworpen door EGM Architecten en Kipster (>1000m²), ontworpen door V-Snaarprojecten.

In totaliteit zijn 59 projecten aangedragen voor de Dutch Daylight Award; 20 projecten <1000m² en 39 projecten > 1000m². Vanuit alle projecten heeft de vakjury een selectie gemaakt, vier projecten <1000m² en zes projecten >1000m². Alle projecten zijn bezocht en uitvoering bekeken door de jury, op locatie is beeldmateriaal verzameld en is gesproken met de gebruiker en ontwerper. De genomineerde projecten (heden en verleden) zijn terug te vinden op de pagina Architectuur, daarnaast is een juryrapport opgesteld. Dit rapport is via onderstaande button te openen. Gedurende de bijeenkomst en uitreiking heeft Architectenweb verslag gevoerd, het volledige artikel is ook te lezen via onderstaande button.

Juryrapport DDA 2018 Publicatie Architectenweb Architectuur

Als stichting wordt teruggekeken een zeer waardevolle Award uitreiking. Daarnaast wordt veelbelovend vooruitgekeken naar de toekomstige Daylight Awards, op het gebied van kwalitatief daglicht gebruik wordt steeds meer waardevolle architectuur vormgegeven. Wel blijft het van noodzakelijk belang om kennis en kunde rondom daglichttoepassing verder te verdiepen en eigen te maken, iets wat in de ogen van de stichting vraagt om meer bewustwording over de mogelijke kwaliteiten van deze prachtige lichtbron.

Winnaars en eervolle vermeldingen 2018

Ter inspiratie hieronder beeldmateriaal van de winnaars en eervolle vermeldingen, de titel functioneert als link naar het betreffende project.


Museum Voorlinden te Wassenaar ▶


Woonhuis en Bed & Breakfast te Delft ▶


Erasmus MC te Rotterdam ▶


Kipster te Oirlo ▶